Vijest

Skeneri i psi tragači nova nada za pronalazak preko sedam hiljada nestalih osoba

2. Septembra 2022.15:56
Psi tragači i novi skeneri za prepoznavanje posmrtnih ostataka, koji će se nastojati primjenjivati u narednom periodu, doprinijet će dodatnoj pomoći u pronalasku oko 7.600 nestalih s prostora Bosne i Hercegovine, poručeno je s okruglog stola Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH.
Okrugli sto Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH. Foto: BIRN BiH

Semina Alekić, predsjednica Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH, kazala je kako su tokom okruglog stola “Kako ubrzati rješavanje sudbina nestalih u BiH iz ratnog perioda 1992.-1995. godine“, donijeli pozitivne zaključke zbog kojih se nadaju ubrzanju procesa pronalaska najmilijih članova porodice.

“Mi, porodice koje još uvijek tragamo za svojim nestalima, uvijek ćemo poduzimati korake da damo doprinos u ubrzanju ovog procesa“, kazala je Alekić.

Dodaje da je jedan od doprinosa i razmjena informacija o postignutim rezultatima, novim saznanjima i alatima za otkrivanje potencijalnih lokacija grobnica.

“Danas smo dobili ohrabrujuće informacije – saznali smo da institucije rade na izradi svojih akata, gdje će ih objediniti i sihronizovati, napraviti sinergiju razmjene informacija, gdje više informacija neće biti na više mjesta nego na jednom mjestu“, rekla je Alekić.

Do sada je pronađeno oko 80 posto žrtava rata, kazao je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe u BiH, a traga se za još oko 7.600 osoba čiji je pronalazak, zbog dužeg vremenskog perioda i manje saradnje svjedoka, značajno otežan.

On je poručio da, bez obzira na otežavajuće okolnosti, nastoje novim metodama pospješiti rad na pronalasku posmrtnih ostataka.

“Postoje skeneri u svijetu koji snimaju ispod zemlje i do dva metra. Mi smo krenuli u prikupljanje ponuda kako bismo došli do boljih rezultata“, kazao je, dodajući da su angažovali i Civilnu zaštitu u Sarajevu koja posjeduje sličan skener, koji prepoznaje sadržaj u zemlji i na oko jedan metar dubine.

“Mi već godinu dana očekujemo Norvešku narodnu organizaciju sa sjedištem u Vogošći za obuku pasa Belgijskih ovčara koji su, ovo iznosim jer me ohrabruje, već izašli na prostor Nevesinja i dvije grobnice prepoznali i u Gacku jednu“, poručio je.

On je kazao da su u Institutu zadovoljni aktivnostima tokom ove godine i da je broj pronađenih i identifikovanih posmrtnih ostataka značajno veći u odnosu na prethodnu godinu.

Svjedoci koji dojavljuju informacije i pomažu u pronalasku nestalih su jedna od najefektnijih metoda, bez obzira na lažne dojave i bezuspješne potrage, zbog čega je Hadžiomerović kazao kako se nadaju aktivnijem učešću takvih osoba.

“Nije se moglo desiti da grobnica od 200 ili 300 ljudi bude rezultat dvoje ljudi, moralo je biti organizovano od strane više ljudi“, kazao je on, dodajući da nastoje doći do tragova i tih osoba, kako bi pronašli nestale.

Azra Husarić Omerović