Vijesti


Percepcija građana o procesuiranju korupcije u 2021. na najnižem nivou u posljednjih sedam godina: USAID 8. Septembra 2022. Vijest Učinkovitost pravosuđa u Bosni i Hercegovini ponovo je opala tokom 2021. godine, primijećeno je u Indeksu efikasnosti pravosuđa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u kom se naglašava hitna potreba poboljšanja u procesuiranju slučajeva korupcije i organiziranog kriminala na visokom nivou.
Blekić i ostali: Nisu imali saznanja da dionice prodaju optuženom 7. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju Zijadu Blekiću i ostalima u predmetu “Profit”, koji se terete za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su kazali da nisu imali saznanja da dionice prodaju optuženom Jasminu Jusufraniću, ali da su dionice prodali svojevoljno i da se “ne osjećaju oštećenima”.
Na sljedećoj sjednici VSTV-a očekuje se izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH 7. Septembra 2022. Vijest Krajem septembra ove godine najvjerovatnije će biti imenovan glavni tužilac Državnog tužilaštva, rekao je na sjednici Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Preminuo haški osuđenik Radoslav Brđanin 7. Septembra 2022. Vijest Radoslav Brđanin, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, preminuo je u srijedu u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
Odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću zbog ponovnog nepojavljivanja vještaka 6. Septembra 2022. Suđenje Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, ponovo je odgođeno zbog nedolaska sudskog vještaka Cvije Šmanje, koji je svjedok Republičkog javnog tužilaštva.
Suspenzija sutkinje Dalide Burzić može dodatno usporiti rad na 11 predmeta ratnih zločina 6. Septembra 2022. Vijest Suđenje Zoranu i Radenku Iliću, optuženim za progon i nezakonito lišavanje slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, nije održano jučer, 5. septembra, u Državnom sudu jer je jedna od članica Vijeća – sutkinja Dalida Burzić – suspendovana u petak odlukom Prvostepene disciplinske komisije za sudije zbog krivične istrage protiv nje u vezi sa slučajem ubistva Dženana Memića. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) mišljenja su da bi suspenzija mogla dodatno usporiti rad na krivičnim predmetima u kojima Burzić sudi.
Historijski revizionizam i poricanje ratnih zločina jača ekstremističke grupe: PAVE izvještaj 5. Septembra 2022. Vijest Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su prisutni različiti oblici ekstremizma i manifestirani na različite načine – online i offline, stoji u PAVE (Preventing and Addressing Violent Extremism through Community Resilience) izvještaju, koji osim kumulativnog ekstremizma istražuje i interakcije između državnih i vjerskih institucija, te online i offline deradikalizaciju.
Radoslav Brđanin pušten na prijevremenu slobodu 5. Septembra 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je na prijevremenu slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine počinjene u Ključu, Prijedoru i Teočaku 2. Septembra 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice planiran je početak suđenja za ratne zločine počinjene u Ključu i Teočaku, te u Prijedoru 1992. godine.
Suspendovana sutkinja Dalida Burzić 2. Septembra 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom se sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić privremeno udaljava od vršenja dužnosti, saopćeno je iz ove institucije.