Vijest

Osuđenima za zločine u Sarajevu odgođeno izdržavanje kazne do oktobra

31. Augusta 2022.11:39
Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, pravosnažno osuđenim na ukupno 16 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje, odgođeno je izdržavanje kazne do kraja oktobra zbog njihovog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Državnog suda.


Senad Džananović i Edin Gadžo. Foto: Sud BiH

Džananoviću je, prema odluci Suda Bosne i Hercegovine, izdržavanje kazne odgođeno do 26. oktobra, a Gadži do 27. oktobra ove godine.

Apelaciono vijeće je u martu ove godine potvrdilo prvostepenu presudu iz juna 2021., prema kojoj su Džananović i Gadžo osuđeni  kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) pod komandom Jusufa Juke Prazine i Samira Kahvedžića Kruške.

Džananović je osuđen na 11, a Gadžo na pet godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju u objektima TO-a “Stela” na Alipašinom Polju, gdje je u periodu od maja do augusta 1992. više od 100 civila srpske nacionalnosti držano u nehigijenskim i ponižavajućim uslovima, te podvrgnuto ubistvima, nečovječnom postupanju, silovanjima, nestancima, mučenju i odvođenju na prinudni rad.

Džananović je proglašen krivim po 20, a Gadžo po 11 tačaka optužnice, dok je za 24 tačke optužnice izrečena oslobađajuća presuda. Za dvije tačke optužba je odbijena jer je Džananović već osuđen za ta djela 1994. godine.

Džananović je osuđen za niz slučajeva premlaćivanja, kao i za silovanje svjedokinja “A” i “B”.

Džananović i Gadžo su zajedno proglašeni krivim za zlostavljanje Mirka Jovanovića, kojega su u prostorijama mesnice okačili na kuku i udarali.

Gadžo je proglašen krivim da je u nekoliko slučajeva pomagao u nezakonitom zatvaranju civila, prevozeći ih od njihovih stanova do zatočeničkih objekata. Osuđen je i zbog odvođenja na prinudne radove, kao i udaranja nekih zatočenika. Jedan od tih slučajeva je udaranje nogom u stomak Koste Kosovića, koji je tražio medicinsku pomoć.

Prema presudi, Sudsko vijeće je ocijenilo da van razumne sumnje nije dokazano da je Džananović bio “de facto” upravnik zatočeničkih objekata, kao ni da je Gadžo izdavao određena naređenja drugima.

Lamija Grebo