Vijest

Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj je fazi

31. Augusta 2022.11:56
Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizma, u završnoj je fazi, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva, te mu je ukinut pritvor.

Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Nakon određivanja pritvora od mjesec dana, Sud BiH je 1. jula ove godine donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je Čardakliji ukinuta mjera pritvora, rečeno je za BIRN BiH iz Suda.

“Istraga je u toku i u završnoj je fazi”, odgovoreno je iz Državnog tužilaštva za BIRN BiH, te dodano da je urađeno stručno vještačenje osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH je 7. juna ove godine Sudu BiH podnijelo prijedlog za pritvor Hamze Čardaklije od mjesec dana zbog krivičnog djela prijetnje terorističkim činom nakon prijave američkog FBI-a kako je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala nedavna dešavanja u vezi s pucnjavama i ubistvima u školama na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – izjavivši da će on isto učiniti i na području Sarajeva.

Na ročištu za određivanje pritvora, tužilac Dubravko Čampara je kazao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Federalna uprava policije (FUP) pretresli stan u kojem živi osumnjičeni, te oduzeli mobilni telefon i računar, dodavši kako će biti izvršen i pretres na području Brčkog.

Čampara je objasnio kako u toku pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo krivično djelo, te da je osumnjičeni ispitan na ove okolnosti. Prema njegovom prijedlogu, potrebno je da se za Čardakliju uradi neuropsihijatrijski i psihološki pregled.

Čardaklija se tada obratio Sudu BiH i rekao kako on jeste napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao kako nije mislio da zbog komentara može doći do ovako ozbiljne situacije.

Kazao je kako je komentar na engleskom jeziku napisao iz dosade te da u komentaru nije spominjao ni Sarajevo niti BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija