Suđenje

Odgođeno suđenje advokatu iz Prijedora optuženom za “zloupotrebu povjerenja” i “prevaru”

31. Augusta 2022.12:49
Suđenje Draganu Radetiću, advokatu iz Prijedora koji je optužen za "zloupotrebu povjerenja" i "prevaru", odgođeno je zbog spriječenosti pojedinih članova Sudskog vijeća Osnovnog suda u Banjaluci da prisustvuju ročištu.
Dragan Radetić ispred Osnovnog suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH.

Predsjedavajući Vijeća, sudija Dalibor Kordić, rekao je da je izmjenama Zakona o krivičnom postupku određeno da se, ako je spriječen bar jedan član Vijeća, pretres mora odgoditi, te kako smatra da se na taj način blokira rad pravosuđa.

On je dodao i kako je telefonskim putem već obavijestio Radetića da danas neće biti održano glavno ročište, ali da nije imao kontakt oštećene strane – porodice Ćorić, pa ih nije mogao obavijestiti o odgodi.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je sredinom jula. Danas je trebalo biti nastavljeno iznošenje završnih riječi Odbrane, koje su napisane na više od 100 strana.

Dragana Radetića optužnica tereti da je, kao advokat i punomoćnik Josipa Ćorića iz Prijedora, prodao imovinu oštećenog vrijednu 160.000 konvertibilnih maraka (KM) i od njega uzeo još 120.000 KM.

Radetić je 2015. godine osuđen na dvije i po godine zatvora zbog ovog djela u predmetu koji je protiv njega vođen u Okružnom sudu u Banjaluci. Tom presudom je, na tri mjeseca zatvora, osuđena Radetićeva punica Jelena Đenadija, na čije ime je optuženi prepisao Ćorićevu imovinu.

Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, koji je u odluci naveo da postupak nije trebalo voditi Republičko javno tužilaštvo, već Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, pa je predmet vraćen na novo suđenje Osnovnom sudu u Banjaluci.

Suđenje Radetiću će biti nastavljeno 20. oktobra, kada će Odbrana nastaviti sa iznošenjem završnih riječi.

Đorđe Vujatović