Vijesti


Milan Trišić: Krici iz sale i smrad zapaljenih tijela 13. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine za koje se tereti Milan Trišić, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zatvaranju, premlaćivanju i ubistvima u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.
Slučaj “Bobar banka”: Dvojica optuženih traže razdvajanje predmeta 13. Septembra 2022. Suđenje Pretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je, nakon duže pauze, vodilo statusnu konferenciju u predmetu Jeremić Darko i ostali koji su optuženi za organizovani kriminal u slučaju “Bobar banka“, a na kojoj je bilo riječi o razdvajanju predmeta zbog zdravstvenog stanja dvojice optuženika.
Šabiću suđenje za zločine u Bosanskoj Krupi onemogućilo napredovanje u službi 13. Septembra 2022. Suđenje Samir Šabić je, na ročištu u postupku u kojem je tužio državu Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete, ustvrdio da mu je, zbog suđenja u kojem je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe, bilo onemogućeno napredovanje u službi iako je ispunjavao sve kriterije.
Na Igmanu ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 12. Septembra 2022. Vijest Jedno kompletno tijelo pronađeno je na planini Igman kod Sarajeva, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti koja je na području Hadžića nestala u proljeće 1993. godine, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Subotić i ostali: Dovezao iz Srbije kombi s visokoakciznom robom 12. Septembra 2022. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza i čitanjem iskaza preminulog svjedoka – gdje se navodi da je on iz Srbije dovezao u Bosnu i Hercegovinu kombi u kojem se nalazila visokoakcizna roba – okončan je dokazni postupak Državnog tužilaštva na suđenju Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.
Predstavljen priručnik o oznakama desničarskih organizacija na Balkanu 12. Septembra 2022. Vijest Krajnje desničarski simboli učestali su na Zapadnom Balkanu, ali ih građani i stručnjaci ne razaznaju dovoljno dobro jer koriste kodirani jezik, objašnjava autor novog priručnika o znakovima koje koristi desnica, za koji se nada da će pomoći u prepoznavanju i suzbijanju ovih pokreta.
Knjiga za edukaciju o genocidu uskoro u štampi 9. Septembra 2022. Vijest Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako je knjiga „Bosnian genocide reader“ nastala u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“, te da se radi o jednom od edukativnih materijala za doprinos ispravnom učenju, proučavanju i studiranju napada na BiH tokom devedestih godina 20. vijeka.
Sarajlić i ostali: Efendić tvrdi da je snimak objavio zbog javnog interesa 9. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi, aktuelni načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić je izjavio da je objavio snimak razgovora između optuženih i delegata Velida Tvrtkovića “zbog javnog interesa” te da je snimak prije objave skratio te tehnički modificirao.
“(Anti)korupcija u fokusu”: Kakvi su planovi političkih stranaka u borbi protiv korupcije 9. Septembra 2022. Vijest Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u septembru organizuju javnu debatu “(Anti)korupcija u fokusu” na kojoj će predstavnici političkih stranaka i kandidati na predstojećim izborima imati priliku iznijeti mjere i aktivnosti predviđene svojim programima, a koje se odnose na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i neophodnih reformi za sprečavanje korupcije.
Državno tužilaštvo najavilo maksimalnu uključenost u praćenje i dokazivanje izbornih nepravilnosti 8. Septembra 2022. Vijest Četiri osposobljena tužioca Državnog tužilaštva će, u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom i policijskim agencijama, pratiti provedbu izbornog procesa, prikupljati dokaze i blagovremeno procesuirati počinioce izbornih nepravilnosti, najavio je vršilac dužnosti glavnog tužioca, Milanko Kajganić, na konferenciji za medije u ovoj instituciji.