Suđenje

Blekić i ostali: Tvrde da su na prevaru ostali bez dionica “Unioninvesta”

31. Augusta 2022.18:04
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) u predmetu “Profit”, svjedočili su nekadašnji radnici “Unioninvesta”, a u sudnici su predočeni ugovori o darivanju njihovih dionica u korist optuženog Jasmina Jusufranića.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Nekadašnji radnici “Unioninvesta” izjavili su pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da su potpisali određene papire, ali nisu znali šta potpisuju, mada su to učinili dobrovoljno. Istakli su kako smatraju da su oštećeni i da su dobili male iznose novca za svoje dionice.

Šerif Trnka rekao je kako ga je izvršni direktor “Unioninvesta” Hamdija Zvrko kontaktirao da ga zastupa za dionice, na šta je on pristao, te da je s njim išao u opštinu Novo Sarajevo kako bi se to “produžilo”.

“Kasnije sam saznao da sam prodao (dionice) nekom Jusufraniću”, kazao je Trnka.

Na pitanje Odbrane, svjedok je rekao kako nije znao da je u pitanju bila prodaja dionica i kako nije tačno da je, kao što stoji u njegovom ranijem iskazu, pristao prodati dionice uz naknadu.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Oni su optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je, na nezakonit način, stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM – fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Asim Imamović je kazao da ga je Hamdija Zvrko prevario i da je 2006. s njim nešto potpisivao.

“On je to otkupljivao od nas radnika bijednika i prodavao Jusufraniću…bio direktor u GRAS-u”, kazao je Imamović.

Dodao je da mu je Zvrko dao 4.000 maraka, koje mu je on naknadno pokušao vratiti, ali ih nije htio uzeti nazad. Kazao je kako je, nakon potpisivanja, saznao od kolege da je cijena dionica mnogo veća.

Imamović je potvrdio da su njegovi potpisi na ugovoru o darivanju dionica, ali je kazao da ne zna ko je Jasmin Jusufranić, odnosno  misli da je sin tadašnjeg direktora GRAS-a.

Braniocu Muhidinu Kapi, koji zastupa Jusufraniće, svjedok je rekao da postavlja odštetni zahtjev prema Zvrki, ali je na dodatna pitanja tužioca Samira Selimovića kazao da je Zvrko radio za Jusufranića.

Zaim Selimović se prisjetio kako im je rečeno da ih u opštini čeka čovjek, “neko iz GRAS-a”, ukoliko žele prodati dionice. Kazao je kako je s nekoliko kolega otišao i potpisao papire, a da im je rečeno da će im pare donijeti u kancelariju. Dodao je da je dobio stotinjak maraka.

Branilac Kapo je predočio svjedoku izjavu iz istrage u kojoj je naveo da je u opštinu išao sa Zvrkom i kako su se dogovorili da mu da 800 maraka. Selimović je rekao da se ne sjeća te izjave.

Nijaz Duharkić je kazao da ga je Zvrko vodio u opštinu Kreševo da potpiše papire, te da je vidio da se spominje ime Jasmina Jusufranića, čiji je otac bio u GRAS-u.

“Meni je 300 maraka značilo. Ja sam bio gladan”, kazao je Duharkić, dodajući da ima četvoro djece.

On je rekao kako ne zna zbog čega se u njegovoj ranijoj izjavi spominje da je dobio iznos od 2.200 maraka.

Augustin Bošnjak je kazao da je prihvatio ponudu Zvrke da mu za 1.200 maraka proda dionice. Naveo je kako je u opštini potpisao neki papir, a da mu predočeni ugovor o darivanju nije poznat.

Jovanka Pejić je navela da se odrekla dionica supruga, jer su joj u “Unioninvestu” obećali da će joj pomoći u otkupu stana, a kako će kasnije “kad stanu na noge” dobiti i naknadu. Kako je rekla, ništa od toga se nije ostvarilo.

Pejić misli da se čovjek s kojim je razgovarala u “Unioninvestu” zvao Alija. Tužilac je podsjetio na ranije iskaze u kojima je spominjala Zvrku, Jusufranića, potpisivanje ugovora, te da je dobila 3.000 maraka. Svjedokinja je kazala kako je moguće da je nešto potpisivala, ali da se sada ne sjeća tih navoda, napominjući da se sve dešavalo u periodu nakon što je izgubila sina, a poslije i supruga.

Na pitanja o postupku koji su radnici pokrenuli s ciljem poništavanja ugovora o darivanju dionica, svjedoci nisu imali konkretnih saznanja. Neki su naveli da ne znaju kako je to okončano, a neki da je postupak propao.

Suđenje se nastavlja 7. septembra.

Marija Taušan