Vijest

Na Igmanu ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

12. Septembra 2022.15:57
Jedno kompletno tijelo pronađeno je na planini Igman kod Sarajeva, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti koja je na području Hadžića nestala u proljeće 1993. godine, potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Na Igmanu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe. Foto: Tužilaštvo BiH

Fazlić je kazala da su posmrtni ostaci pronađeni zamotani u deku.

“Posmrtni ostaci će biti prebačeni u prosekturu groblja Sveti Marko u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će uslijediti uzimanje koštanih uzoraka za DNK analizu, kao i kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada“, rekla je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopćili da se na terenu – na lokalitetu planine Igman – nalazi istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, gdje, po nalogu tužioca, koordinira rad ovlaštenih službenih lica koja su uključena u proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

U procesu ekshumacije učestvovali su ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici INO-a BiH, a bili su prisutni i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici koji su osiguravali lokaciju.

Informacije o lokaciji gdje se nalazi tijelo su dobijene zajedničkim istražnim i operativnim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i Instituta za nestale osobe BiH, saopćeno je.

Jasmin Begić