Suđenje

Slučaj “Bobar banka”: Dvojica optuženih traže razdvajanje predmeta

13. Septembra 2022.15:57
Pretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je, nakon duže pauze, vodilo statusnu konferenciju u predmetu Jeremić Darko i ostali koji su optuženi za organizovani kriminal u slučaju "Bobar banka“, a na kojoj je bilo riječi o razdvajanju predmeta zbog zdravstvenog stanja dvojice optuženika.
Bobar banka Istočno Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Kako je kazao predsjedavajući Vijeća, sudija Goran Radević, riječ je o Batriću Đurišiću, nad kojim je već obavljeno jedno vještačenje zdravstvenog stanja, te o drugooptuženom Petru Cacanoviću.

Prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Đurišič, Cacanović te Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković bili su članovi zločinačke organizacije koju je organizovao i kojom je rukovodio Darko Jeremić.

Tužilaštvo Jeremića tereti da je kao član Nadzornog odbora “Bobar banke“ prekoračio granice svoga položaja i ovlasti, te da je rukovodio pomenutom organizacijom od jula 2009. do novembra 2014. godine. Kako se navodi u optužnici, oni su koristili depozite koje nisu smjeli za kreditiranje preduzeća povezanih s “Bobar grupacijom”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda BiH prebačeno u Okružni sud u Banjoj Luci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Na konferenciji je konstatovano da su vještaci medicinske struke još u februaru 2022. godine iznijeli stav da kod optuženog Đurišića postoji trajna nesposobnost za praćenje postupka, te da su uslovi za razdvajanje postupka vjerovatno ispunjeni. Sud će tražiti da se vještaci po ovom pitanju konačno očituju na narednom ročištu.

Kada je u pitanju prijedlog razdvajanja predmeta za optuženog Cacanovića, Sud BiH će donijeti naredbu o stručnom medicinskom vještačenju, nakon čega će biti donesena odluka o razdvajanju predmeta.

Naredno ročište na kojem će biti održana statusna konferencija, a na kojoj je planirano donošenje odluke o razdvajanju predmeta za oba optuženika, zakazano je za 25. oktobar 2022. godine. Sudija Radević je kazao da će se uslovi za nastavak vođenja glavnog pretresa steći nakon odluke o Đurišiću i Cacanoviću.

Kada je u pitanju nastavak glavnog pretresa i očekivana dinamika, tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić je kazao kako ostaje pri prijedlogu za angažovanje vještaka finansijske struke, što bi moglo reducirati broj potrebnih svjedoka Tužilaštva.

Irvin Pekmez