Vijesti


U Banjaluci obilježen Dan poginulih i nestalih Republike Srpske 15. Septembra 2022. Vijest Polaganjem vijenaca i cvijeća na Groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci, kao i pred spomen-kosturnicom na Novom groblju, danas je obilježen Dan poginulih i nestalih Republike Srpske.
Potvrđena odluka suda u Republici Srpskoj kojom se bivši logoraš oslobođa troškova parničnog postupka 15. Septembra 2022. Vijest Okružni sud u Bijeljini odbio je žalbu i potvrdio prvostepeno rješenje Osnovnog suda u Zvorniku iz marta ove godine, kojim se bivši logoraš Idriz Softić oslobađa plaćanja 4.500 maraka troškova parničnog postupka, nakon što je izgubio tužbu za nadoknadu nematerijalne štete za vrijeme provedeno u logoru.
Mutap i ostali: Vidio rotaciona svjetla i povrijeđena lica u noći stradanja Dženana Memića 15. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je, iz hotela u kojem je radio, vidio rotaciona svjetla i hitnu pomoć, kao i povrijeđena lica.
BiH dvije decenije nazaduje u suočavanju s prošlošću, zaključeno na konferenciji u Sarajevu 15. Septembra 2022. Vijest Bosna i Hercegovina već 17 godina nazaduje u procesu suočavanja s prošlošću i pomirenja, a bosanskohercegovačko društvo živi mir bez pomirenja, rečeno je medijima tokom otvaranja dvodnevne konferencije “Kako do pomirenja: Komparativna perspektiva“, na kojoj će učesnici porediti različita iskustva i dobre prakse u svijetu, s ciljem uspješnijeg i efektnijeg djelovanja u procesu pomirenja.
U Sarajevu održana debata kandidata o borbi protiv korupcije u organizaciji BIRN-a BiH i Transparency Internationala 14. Septembra 2022. Vijest Predstavnici osam političnih stranaka iz Federacije su tokom javne debate o borbi protiv korurpcije naveli da je ključno donošenje reformskih zakona, transparentnije trošenje budžetskih sredstva, kao i depolitizacija pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
Za izgradnju mira i jačanje civilnih zajednica u BiH izdvojeno tri i po miliona eura 14. Septembra 2022. Vijest Predstavnici Evropske Unije, Ujedinjenih nacija, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Vijeća Evrope pokreću projekat koji ima za cilj osnažiti i promovisati okruženje pogodnije za istinsko pomirenje, te pružiti podršku civilnom društvu, povećati nivo pozitivne interakcije između zajednica i istaknuti pozitivne primjere saradnje.
Blekić i ostali: Naknadno saznali da su dionice vrijedile više 14. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su ispričali na koji način su prodali odnosno poklonili dionice koje su imali u firmi “Unioninvest izgradnja”.
Suđenje Slavici Injac odgođeno zbog odsustva člana Vijeća 14. Septembra 2022. Suđenje Suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, pred Okružnim sudom u Banjoj Luci je odgođeno zbog spriječenosti jednog od članova Sudskog vijeća da prisustvuje ročištu.
Ambasada Rusije reagovala na navode iz emisije BIRN-a BiH o miješanju u izbore 13. Septembra 2022. Vijest Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini reagovala je na navode izrečene u posljednjoj televizijskoj emisiji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BIH) o mogućnostima uticaja Rusije na bosanskohercegovačke izbore, optužujući zemlje Evropske unije i NATO-a za dezinformacije.
Miloš Mavrak Finansijsko vještačenje izgubljene zarade Miloša Mavraka 13. Septembra 2022. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Miloša Mavraka protiv Bosne i Hercegovine zbog naknade materijalne i nematerijalne štete nastale tokom postupka nakon kojeg je oslobođen optužbi za zločine u Bileći, punomoćnik je zatražio finansijsko vještačenje, te uložio materijalne dokaze.