Suđenje

Sarajlić i ostali: Efendić tvrdi da je snimak objavio zbog javnog interesa

9. Septembra 2022.15:59
Na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi, aktuelni načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić je izjavio da je objavio snimak razgovora između optuženih i delegata Velida Tvrtkovića “zbog javnog interesa” te da je snimak prije objave skratio te tehnički modificirao.

Asim Sarajlić i advokat Nermin Mulalić tokom suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Semir Efendić, aktuelni načelnik sarajevske Općine Novi Grad te potpredsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Sarajevo tokom 2019. i 2020. godine, potvrdio je da je, uz Fikreta Prevljaka, bio jedan od kandidata za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo 26. februara 2020. godine.

Posvjedočio je da ga je Velid Tvrtković, jedan od delegata, dva dana prije održavanja Izborne skupštine kontaktirao u kasnim večernjim satima, ispričavši mu da je imao sastanak sa Sarajlićem, Delalićem i Šehovićem tokom kojeg su vodili razgovor o njegovom glasanju. Dodao je da je Tvrkovića bilo strah te situacije te da je na njega na neki način vršen pritisak.

“Oni su znali da je njegova supruga nezaposlena. Bio je razgovor o tome da se osigura posao za njegovu suprugu, a u zamjenu da on glasa za drugog kandidata – Fikreta Prevljaka”, izjavio je Efendić, dodavši da je dostavio žalbu nakon Izborne skupštine u kojoj je nabrojao nepravilnosti zbog kojih je smatrao da se izbori trebaju ponoviti.

Kazao je da je noć uoči Skupštine preslušao snimak s tog sastanka, a koji je Tvrtković snimao “iz sigurnosnih razloga”. Potvrdio je da je on u medijima uoči 1. marta objavio taj snimak zbog javnog interesa.

Na upit Odbrane, Efendić je potvrdio da je u ovom predmetu saslušavan dva puta – tokom 2020. te 2021. godine. Izjavio je da je između ova dva saslušanja imao kontakt s Tužilaštvom i ovlaštenim službenim licima koji su mu se javili i rekli da im dostavi snimak. Potvrdio je da mu osim USB stika nijedan drugi uređaj nije oduzet.

Efendić je potvrdio da je snimak od Tvrtkovića zaprimio 25. a objavio 28. februara, nakon što je na svom laptopu snimao, preslušao, skratio, dodao fotografije te titlovao.

Potvrdio je da je Tvrtković zaposlenik Općine Novi Grad, ali je negirao da ga je svakodnevno viđao na radnom mjestu tokom februara 2020. te je negirao da je snimak objavio nakon što nije ostvaren njegov privatni interes. Izjavio je da je bio iznenađen jer je Delalić učestvovao u ovoj situaciji.

Na pitanje tužiteljice Lejle Kurtanović, Efendić je potvrdio da se na USB stiku nalaze dva fajla – kompletan snimak razgovora te identičan snimak koji je on skratio.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za Izbornu skupštinu SDA Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar Stranke demokratske akcije, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Fikretu Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Alma Čolo je kazala da je tokom 2019. i 2020. godine bila članica Predsjedništva SDA i predsjednica Izborne komisije SDA. Ona je rekla da je na glasanju bilo 99 delegata – od kojih je 59 glasalo za Prevljaka, a 40 za Efendića, te da su 3. marta zaprimili Efendićevu žalbu, koja je bila naslovljena na Predsjedništvo stranke, Glavni odbor i Izbornu komisiju.

Prema njenim riječima, Efendić je taksativno nabrojao navodne neregularnosti tokom izbora te smatrao da je bilo lobiranja pojedinih delegata. Dodala je da prigovor nije dostavljen u roku od 24 sata nakon Izborne skupštine.

“Formalno-pravno mi smo je odbacili kao neosnovanu”, izjavila je Čolo, dodavši da je Izborna komisija sačinila izvještaj, ali da nije ništa poduzimala. Posvjedočila je da je putem medija saznala za snimak koji se pojavio o navodnom uticaju na člana Skupštine te da je Sarajlić odmah podnio neopozivu ostavku na sve pozicije u stranci.

Na upit Odbrana, Čolo je izjavila da smatra da je izbor Predsjedništva Kantonalne organizacije SDA proveden u skladu s pravilima, što su potvrdila tri člana Kantonalne izborne komisije na Izbornoj skupštini. Dodala je da su u izvještaju konstatovali da nije narušen princip tajnosti.

Izjavila je da nije sigurna da li je striktno propisana verifikacija članova pred glasanje, da je glasanje prema statutu stranke tajno te da je javno glasanje izuzetak.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. septembar, kada će biti saslušan Velid Tvrtković.

 

Aida Trepanić