Vijest

Predstavljen priručnik o oznakama desničarskih organizacija na Balkanu

12. Septembra 2022.13:22
Krajnje desničarski simboli učestali su na Zapadnom Balkanu, ali ih građani i stručnjaci ne razaznaju dovoljno dobro jer koriste kodirani jezik, objašnjava autor novog priručnika o znakovima koje koristi desnica, za koji se nada da će pomoći u prepoznavanju i suzbijanju ovih pokreta.

This post is also available in: English


Naslovnica publikacija.

Uz najprepoznatljiviji znak koji su koristili nacisti – kukasti križ, grupe krajnje desnice na Balkanu koriste i mrtvačke glave, imena i likove ratnih zločinaca, ali i brojne druge simbole za komuniciranje svojih ideja u javnom prostoru, navodi se u priručniku “Krajnje desničarski pokreti i simbolika na Zapadnom Balkanu”, čije izdavanje je podržao ured Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Bosni i Hercegovini.

Autor Hikmet Karčić kaže da je vodič za prepoznavanje i razumijevanje simbola krajnje desnice napravio kako bi istraživači, novinari i sigurnosne službe mogli prepoznati i razumjeti ove oblike i simbole govora mržnje.

On objašnjava kako je tokom istraživanja primijetio da na Balkanu postoji veliki broj simbola desnice koji su prepoznatljivi širom svijeta, ali i da postoje oni koji su svojstveni određenom lokalitetu. Upravo takve je želio predstaviti u ovom priručniku.

“Došao sam na ideju da se napravi neka vrsta priručnika koja bi pomogla ne samo istraživačima i novinarima već i sigurnosnim službama i drugim da prepoznaju razne simbole koji se manje-više koriste transnacionalno i na cijelom Balkanu a koji pripadaju organizacijama i pokretima krajnje desnice”, dodaje Karčić.

Ukoliko bude upotrijebljen u prave svrhe, ovaj priručnik će, smatra Karčić, doprinijeti pravilnom prepoznavanju i suzbijanju desničarskih pokreta i pojava u našem društvu.

“Ono što je jako vidljivo jeste taj takozvani kodirani jezik koji se koristi od strane ovih grupa i pojedinaca, ne samo kroz grafite, zastave, simbole i ambleme nego i kroz ove mimove, online”, kaže Karčić.

Njegovo mišljenje je da će desnica u narednim godinama biti značajno prisutna na području Balkana, zbog čega je pravilno prepoznavanje njenih simbola izuzetno važno. Posebno se osvrnuo na veliku prisutnost ovih simbola u online prostoru u kojem se, kako kaže, okupljaju pripadnici i simpatizeri desničarskih organizacija iz različitih gradova, a koji zajedno dijele stavove i mišljenja u vezi s određenom ideologijom.

“To možemo vidjeti kroz Facebook, Instagram, jako veliki broj ovih simbola koje, nažalost, niko do sada od naših organa, službi, ne prati i ne vrši nikakav nadzor. Tako da ovaj priručnik bi mogao biti njima od najveće koristi”, smatra Karčić.

Dodaje i kako bi ovaj priručnik, osim za one koji se aktivno bave istraživanjem desnice na Balkanu, mogao poslužiti i u edukativne svrhe, kako bi se najosnovniji i najbitniji simboli desnice prikazali učenicima, studentima, ali i profesorima i pedagozima.

U samom istraživanju autor navodi kako je analiza simbolike prikazane online i u stvarnom svijetu, u obliku zastava, tifoa i grafita, jedan od najboljih načina identificiranja i mapiranja krajnjih desničarskih pokreta u BiH, kao i sticanja uvida u njihov rad i rastuće veze s globalnom krajnjom desnicom. To je i cilj IRI-a u Bosni i Hercegovini, koji je podržao objavljivanje ovog priručnika i čiji se regionalni projekti bave fenomenima ekstremnih desničarskih pokreta.

“Zahvaljujući izvrsnom radu dr. Hikmeta Karčića, koji je član naše Radne grupe za Zapadni Balkan [Western Balkans Task Force), u prilici smo da javnosti predstavimo dokument koji jasno i koncizno objašnjava i mapira simbole krajnje desnice”, kaže Borislav Spasojević, direktor IRI-a u BiH.

“Imajući u vidu činjenicu da je ovaj fenomen relativno slabo istražen u regionu, verujemo da će priručnik biti od velike pomoći za istraživače, novinare i pripadnike sigurnosnih agencija”, dodaje on.

U zaključku priručnika Karčić navodi da iako simboli koje koristi krajnja desnica imaju korijene u prošlosti, na internetu se pojavljuje mnogo novih, pa je, kao rezultat, istraživanje prikazalo samo najčešće korištene primjere. On objašnjava da je uvođenje kodiranog govora mržnje i simbola u porastu kako raste i javna rasprava o zakonskom sankcioniranju govora mržnje.

Stoga je očekivati da će više skrivenih simbola i poruka mržnje biti vidljivo kako na internetu tako i na terenu, navodi se u zaključku.

Cijelo istraživanje možete pročitati na ovom linku.

Enes Hodžić


This post is also available in: English