Vijesti


Odbrana Aleksandra Džombića traži da se saslušaju Dodik, Višković i Cvijanović 20. Septembra 2022. Suđenje Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske kojem se pred Okružnim sudom u Banjaluci sudi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, predložila je danas listu materijalnih dokaza, kao i svjedoka koji bi trebali biti saslušani u ovom slučaju.
Goranu Miloševiću godina dana zatvora, ostalima uslovne i novčane kazne 20. Septembra 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je, nakon priznanja krivice, Gorana Miloševića osudio na godinu dana zatvora, a ostalih sedam optuženih, među kojima trojicu pripadnika Granične policije BiH, na po godinu uslovne kazne zbog počinjenja više krivičnih djela, između ostalog za davanje dara i drugih oblika koristi.
Javna debata “(Anti)korupcija u fokusu”: Stvoriti sistem neisplative korupcije 19. Septembra 2022. Vijest Za borbu protiv korupcije ključan je efektivan rad pravosudnih institucija i stručni, ali i hrabri tužioci, kao i izmjena percepcije građana, kojima su koruptivne radnje postale normalna pojava, rekli su predstavnici četiri političke stranke tokom druge javne debate “(Anti)korupcija u fokusu” u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Transparency Internationala (TI) BiH, održane u Banjoj Luci.
U Banjaluci otvorena izložba negativnih odgovora institucija za pristup informacijama od javnog značaja 19. Septembra 2022. Vijest Institucije u Bosni i Hercegovini nisu odgovorile u roku na polovinu upita za pristup informacijama a trećina zahtjeva Transparency Internationala u BiH je odbijena, rečeno je u Banjaluci na otvaranju izložbe najkreativnijih odgovora koje je ova organizacija dobijala od javnih institucija na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja.
Naredne sedmice završne riječi Odbrane na suđenju za zločine u Mostaru 16. Septembra 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završnih riječi Odbrane Jure Kordića i ostalih na suđenju za zločine počinjene u Mostaru 1993. i 1994. godine.
Sarajlić i ostali: Radno mjesto za suprugu ako glasa za suprotnog kandidata 16. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo je izjavio da mu je na sastanku u vozilu sa optuženima nuđeno da glasa za suprotnog kandidata, a da će oni zauzvrat zaposliti njegovu suprugu.
Podignuta optužnica protiv šest osoba zbog zapošljavanja u Graničnoj policiji 16. Septembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete da su zahtijevale i primale od 10.000 do 30.000 konvertibilnih maraka (KM) od kandidata za radna mjesta u Graničnoj policiji BiH, te je zatraženo oduzimanje nezakonito stečene imovine u iznosu preko 100.000 maraka.
Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora 16. Septembra 2022. Vijest Kantonalni sud u Mostaru osudio je Zijada Padalovića, bivšeg pripadnika Armije BiH, na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Konjica 1993. godine.
Politički pritisci i finansijska nestabilnost kao prepreka slobodnom novinarstvu: Izvještaj 15. Septembra 2022. Vijest Novinari i novinarke u Bosni i Hercegovini susreću se s mnogobrojnim preprekama u sigurnom i slobodnom obavljanju posla, a glavni problemi koji utiču na slobodu medija i vršenje njihove uloge jesu političko uplitanje u uređivačke politike, finansijska nestabilnost i poteškoće u dobijanju informacija, neki su od zaključaka Izvještaja o sigurnosti novinara i pristupu informacijama.
Trebinjski Crveni krst podsjetio na nestale osobe iz Republike Srpske 15. Septembra 2022. Vijest Članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje danas su, podjelom promo materijala građanima Trebinja, obilježili Dan nestalih i poginulih boraca i civila Republike Srpske.