Vijest

“(Anti)korupcija u fokusu”: Kakvi su planovi političkih stranaka u borbi protiv korupcije

9. Septembra 2022.14:11
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u septembru organizuju javnu debatu “(Anti)korupcija u fokusu” na kojoj će predstavnici političkih stranaka i kandidati na predstojećim izborima imati priliku iznijeti mjere i aktivnosti predviđene svojim programima, a koje se odnose na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i neophodnih reformi za sprečavanje korupcije.


Ilustracija: TI BiH 

Pored sadržaja samih programa političkih stranaka, bit će razgovarano i o mehanizmima za prevazilaženje korupcijskih izazova na visokom nivou, prioritetima političkih stranaka i kandidata na ovom polju, te koraka koje planiraju poduzeti u oblasti borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prava.

“EU je pred Bosnu i Hercegovinu postavila 14 prioriteta kao kriterijume za dobijanje kandidatskog statusa, od kojih se veliki dio odnosi na vladavinu prava, demokratiju i borbu protiv korupcije, a za više od tri godine u cijelosti je ispunjen samo jedan. Kako se bitni zakoni i rješenja uporno opstruišu ili otvoreno odbacuju, jasno je da suštinske reforme nisu u interesu ključnim donosiocima odluka, iako su deklarativno opredijeljeni za pristupanje EU i ispunjavanje uslova, te provođenje potrebnih reformi“, pojasnila je Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI-a, dodajući da je namjera – pomoću debata – javnosti i biračima ponuditi prostor da jasno i glasno čuju odgovor političara na pitanje da li su za suzbijanje korupcije i kako to misle postići.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić ukazuje na nepostojanje rješenja za borbu protiv korupcije, naglašavajući koliko je važno ispunjavanje prioriteta koje je nametnula Evropska unija u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, među kojima je i Zakon o sukobu interesa.

“Političke stranke u BiH samo paušalno govore o korupciji, a nažalost nemaju strateške planove kako osigurati sistemsku borbu. Mi želimo da ih se natjera da govore o toj temi, ali i da rade na ovim problemima”, izjavio je Džidić.

Javne debate će se održati u srijedu, 14. septembra, u Domu mladih u Sarajevu, te u Banjoj Luci u ponedjeljak, 19. septembra, u Domu omladine. Vrijeme održavanja je u 17 sati.

Učesnici debata će biti predstavnici političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno Republici Srpskoj.

Neki od učesnika prve debate će biti predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Naše stranke, Saveza za bolju budućnosti (SBB), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza BiH (NES), Hrvatske republikanske stranke, te Zelenih Bosne i Hercegovine.

Debata će biti otvorena za javnost i prenosit će se online putem društvenih mreža.

Emina Dizdarević Tahmiščija