Vijesti


Međunarodni posmatrači uvidjeli retoriku podjela i ograničeno medijsko izvještavanje na izborima 3. Oktobra 2022. Vijest Konkurentni i dobro organizirani Opći izbori u Bosni i Hercegovini narušeni su tokom tajnog glasanja i nepravilnog prebrojavanja glasova, saopćeno je na konferenciji Međunarodne izborne posmatračke misije.
SAD uvele sankcije Fadilu Novaliću zbog podrivanja demokratskih procesa 3. Oktobra 2022. Vijest Sjedinjenje Američke Države (SAD) uvele su sankcije Fadilu Novaliću, trenutnom premijeru Federacije Bosne i Hercegovine zbog podrivanja demokratskih procesa, kao i Slobodanu Stankoviću i njegovoj firmi “Integral Inžinjering” iz Laktaša, zbog pružanja pomoći Miloradu Dodiku.
Koalicija “Pod lupom“: Zabilježeno gotovo 100 težih kršenja koja bi mogla uticati na izborni rezultat 3. Oktobra 2022. Vijest Tokom izbornog procesa zabilježeni su pritisci na birače i druge procesne nepravilnosti od kojih se izdvajaju one tokom glasanja, a sve ukazuju na potrebu dodatnog unapređenja izbornog procesa u kvalitativnom smislu, posebno u segmentima sprečavanja krivičnih djela koja se odnose na nedozvoljene pritiske na birače i reformu biračkih odbora, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom“, čiji su posmatrači kontrolisali izborni proces.
Preminuo Adem Kostjerevac, osuđen za silovanje u Zvorniku 3. Oktobra 2022. Vijest Adem Kostjerevac, bivši pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine, ranije pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. na području Zvornika, preminuo je tokom izdržavanja kazne.
Optužnica protiv nedostupnog osumnjičenog za ratni zločin u blizini Sarajeva 3. Oktobra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, osumnjičenog za učešće u zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti na području naselja Rajlovac kod Sarajeva tokom 1992. godine.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Teočaku 30. Septembra 2022. Vijest U ponedjeljak, 3. oktobra, u Sudu Bosne i Hercegovine bit će održana statusna konferencija i početak glavnog pretresa za ratne zločine počinjene na području Teočaka tokom 1993. godine.
Naredne sedmice disciplinsko ročište sutkinji Ružici Jukić 30. Septembra 2022. Vijest Pripremno ročište pred Prvostepenom disicplinskom komisijom za sutkinju Općinskog suda u Tuzli Ružicu Jukić, koja se tereti za ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, održat će se u petak, 7. oktobra, potvrdila je ona za BIRN Bosne i Hercegovine.
Koalicija “Pod lupom”: Zabilježene 1.202 izborne nepravilnosti, gotovo polovinu napravili SNSD i SDA 30. Septembra 2022. Vijest Tokom dva mjeseca pred održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini, dugoročni posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježili su ukupno 1.202 izborne nepravilnosti i 99 propusta u radu, a za gotovo polovinu ovih nepravilnosti odgovorne su političke partije SNSD i SDA.
Tužilac Božo Mihajlović procesno sposoban 29. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, vještakinja medicinske struke je pred Općinskim sudom u Sarajevu predstavila dio nalaza i mišljenja timskog vještačenja, kazavši da je optuženi osoba primarno očuvanih intelektualnih sposobnosti.
VSTV: Milanko Kajganić ostaje jedini kandidat za novog glavnog državnog tužioca, glasanje na narednoj sjednici 29. Septembra 2022. Vijest Podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odlučilo je da trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva treba biti kandidat za ovu funkciju, te izložiti na narednoj sjednici svoj program, čime je poništen raniji prijedlog o obnovi konkursne procedure.