Vijest

Međunarodni posmatrači uvidjeli retoriku podjela i ograničeno medijsko izvještavanje na izborima

3. Oktobra 2022.17:38
Konkurentni i dobro organizirani Opći izbori u Bosni i Hercegovini narušeni su tokom tajnog glasanja i nepravilnog prebrojavanja glasova, saopćeno je na konferenciji Međunarodne izborne posmatračke misije.


Međunarodna izborna posmatračka misija. Foto: BIRN BiH

Izborima koji su održani u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine, prethodila je mirna kampanja, tokom koje su najveće stranke na vlasti koristile retoriku koja izaziva etničke podjele, zaključak je Misije, koja je brojala ukupno 467 posmatrača.

Stefan Schennach, šef Posmatračke misije i predstavnik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, kazao je kako, nakon glasanja građana, političari i političke stranke to trebaju vidjeti kao mandat da rade za budućnost svoje zemlje i perspektivu evropskih integracija.

“Posebno je važno mlađoj generaciji birača dati osjećaj da je njihova budućnost unutar vlastite zemlje. Zato je bitno premostiti jaz između različitih etničkih grupa”, rekao je Schennach.

Pascal Allizard, specijalni koordinator Parlamentarne skupštine OSCE-a, naveo je kako su izbori dobro organizirani i natjecateljski, te da se pripremom za izbore upravljalo učinkovito, dodavši da su tokom kampanje poštovana temeljna ljudska prava.

On je pak kazao da uspješno upravljanje izbornim procesom trebaju pratiti i napori da se riješi politički zastoj koji narušava stvarni demokratski razvoj.

“Očito je sveukupno razočaranje političkim establišmentom, ali primijetio sam napore nekoliko kandidata s pozitivnom vizijom budućnosti”, rekao je Allizard, dodavši kako ti kandidati imaju želju da pokrenu političke i socioekonomske promjene.

Irene Charalambides, šefica Delegacije OSCE-a, kazala je kako je opažena užurbana ali mirna atmosfera tokom predizborne kampanje i navela kako su, uprkos odgodama, izbori održani učinkovito i u zakonskim rokovima.

Charalambides je navela kako je Misija vidjela prisustvo retorike podjela, pri čemu je utvrđeno i kako su mediji izvještavali kroz prizmu etničkih razlika.

“Stvarno povjerenje u demokratske procese će ostati vjerovatno prividno sve dok državne strukture ne budu odgovorne za volju naroda, a ne za ukorijenjene interese političkih stranaka”, rekla je.

Ambasador Peter Tejler, voditelj Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), također se osvrnuo na izvještavanje medija navodeći kako je ono bilo ograničeno, čime se odražavala podjela po etničkim linijama i politička pristrasnost.

“Zbog toga birači nisu imali potpune i nepristrane informacije kada su odlučivali za koga će glasati”, kazao je Tejler, dodavši kako će Misija nastaviti sa posmatranjem postizbornih događaja.

Podsjećajući na trenutni rat u Ukrajini, Mimi Kodheli, šefica delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a, rekla je kako su izbori u BiH u kritičnom momentu historije, te da se građani koji su glasali i dalje sjećaju horora rata.

“Ruski brutalni rat protiv demokratije Ukrajine je ekstremni primjer globalne prijetnje. Demokratija širom svijeta se susreće s prijetnjama demokratiji”, kazala je Kodheli i navela da demokratiju treba štititi i njegovati.

Kodheli je podsjetila da su građani glasali i da s pravom očekuju da će političari preuzeti odgovornost za budućnost svoje zemlje, kao i za dobrobit svih građana, za sigurnu i bezbjednu zemlju, pomirenje, te društveni, ekonomski i demokratski napredak.

Andreas Schieder podsjetio je kako je Evropski parlament prošle godine pozvao na transparentnu i inkluzivnu izbornu reformu bez diskriminacije građana, navodeći kako se izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik na dan izbora mogu smatrati “promjenom pravila tokom izbora”.

“Žao nam je što je visoki predstavnik nametnuo promjene u posljednjem trenutku”, rekao je Schieder.

“Ovaj potez potkopava demokratiju i volju građana koji su koristili svoje demokratsko pravo. Uvjereni smo da su ljudi jučer izašli da glasaju, oni su to učinili da bi živjeli u funkcionalnoj državi”, naveo je, dodavši kako Evropski parlament poziva na glatko formiranje vlade i brzu provedbu svih obavezujućih reformi.

    Nermina Kuloglija-Zolj