Vijesti


Podignuta optužnica protiv osuđenog za ratne zločine zbog napada na službeno lice 7. Oktobra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dragoje Zmijanjca, osuđenog na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, zbog napada na službeno lice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.
Predložen pritvor optuženom za zločin u Bosanskom Brodu jer se ne odaziva na pozive suda 7. Oktobra 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo Doboj uputilo je sudu prijedlog za određivanje pritvora Svjetlanu Kostadinoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.
Josip Barić sa braniocem Kadrijom Kolićem Mutap i ostali: Tužilaštvo uložilo službene zabilješke optuženih 6. Oktobra 2022. Suđenje U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, uključujući službene zabilješke optuženih Hasana Dupovca i Josipa Barića.
Idriz Begić traži ukidanje presude kojom je osuđen na tri godine zatvora 6. Oktobra 2022. Suđenje Idriz Begić i njegova braniteljica Sabina Hota-Ćatović uložili su žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu na prvostepenu presudu Općinskog suda, kojom je optuženi Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem.
Blekić i ostali: Pozajmljenih 14 miliona od “Unioninvesta” anulirano pripajanjem firmi 5. Oktobra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je da je firma “Vradis” posudila 14 miliona maraka od “Unioninvesta” za kupovinu dionica, a da je dug poslije anuliran pripajanjem firmi.
Predstavljena knjiga o ubistvima novinara za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 5. Oktobra 2022. Vijest Knjiga “Ubijanje istine o Bosni“ koja sadrži priče o 19 domaćih i stranih novinara ubijenih za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, predstavljena je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Govori i o tri novinara koji se vode kao nestali – Nini Ćatiću, Krunoslavu Marinoviću i Alojzu Krivogradu, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) autor knjige Mirza Čubro, urednik vijesti na Al Jazeera Balkans.
Optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije vraćena na doradu 5. Oktobra 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci vratio je na ispravku i dopunu Republičkom javnom tužilaštvu optužnicu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo, i još četiri osobe osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u postupku javne nabavke, te davanje mita.
Potvrđena optužnica za ubistvo zarobljenika u Velikoj Kladuši 5. Oktobra 2022. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) koja tereti Huseina Ćejvanovića za zarobljavanje, fizičko zlostavljanje i ubistvo jednog zarobljenika na području Velike Kladuše u ljeto 1995. godine.
Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića 4. Oktobra 2022. Vijest Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio za klevetu.
Predložen pritvor osumnjičenima za izborne prevare 4. Oktobra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Državnom sudu prijedlog pritvora za petero osumnjičenih za izborne prevare i uskraćivanje biračkog prava počinjene u nedjelju, prilikom održavanja Općih izbora, na biračkom mjestu Hozići u Bosanskom Novom.