Vijest

VSTV: Milanko Kajganić ostaje jedini kandidat za novog glavnog državnog tužioca, glasanje na narednoj sjednici

29. Septembra 2022.10:49
Podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odlučilo je da trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva treba biti kandidat za ovu funkciju, te izložiti na narednoj sjednici svoj program, čime je poništen raniji prijedlog o obnovi konkursne procedure.


Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), na kojoj je trebalo biti imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, raspravljalo se o tome da li bi se Podvijeće trebalo povući i ponovo razmatrati prijedlog o ponavljanju konkursne procedure.

Nakon što se Podvijeće povuklo, donesena je odluka, koju je saopćio predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, da se poništi prijedlog o ponavljanju konkursne procedure te da Kajganić bude nominovan i izloži svoj program na idućoj sjednici VSTV-a. Za ovo je glasalo deset članova Vijeća, jedan je bio protiv, dok su dva bila suzdržana.

Na početku sjednice, iz Odjela za imenovanja je rečeno da se sedam kandidata prijavilo za funkciju glavnog tužioca Državnog tužilaštva, a da ih je četvero pozvano na razgovor 22. septembra. Nakon razgovora, kako je kazano, kreirana je rang-lista prema kojoj je prvorangirani kandidat bio trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković i četvrtorangirani je bio Seid Marušić.

Za Marušića je rečeno da nije ostvario potreban prag da bi bio predložen za imenovanje, da je Podvijeće 26. septembra razmatralo određene stavove mimo rang-liste koji se tiču integriteta kandidata. Tada je konstatovano, kako je saopćeno iz Odjela, da se postavlja pitanje integriteta tužiteljice Kajmaković, ali i tužitelja Janjića s obzirom na disciplinski postupak i sankciju koja mu je izrečena. Janjić je tokom 2019. godine disciplinski kažnjen javnom opomenom, zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kada je, nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, naveo: “Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi.”

Podvijeće je ranije predložilo da se ponovi konkurs za glavnog tužioca.

Janjić je, kako je kazano na današnjoj sjednici VSTV-a, odustao od kandidature za glavnog tužioca.

Članovi VSTV-a su na sjednici raspravljali, na kraju se i složili da se Podvijeće povuče i ponovo raspravlja o prijedlogu da li da se ponovi konkursna procedura ili da daju novi prijedlog.

Iako je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija na početku sjednice bio predložio da se jedan njen dio zatvori za javnost jer će se spominjati integritet kandidata, ostali članovi Vijeća su bili za to da sjednica bude otvorena.

“Jedini način da spriječimo špekulacije jeste da budemo otvoreni”, rekla je Sanela Gorušanović-Butigan, s kojom su se složili i drugi članovi Vijeća.

Sanin Bogunić je kazao da su ljudi dužni da znaju ko se bira za glavnog tužioca.

“Na moje insistiranje skinuta je Diana Kajmaković s liste. Dao sam svoj razlog zašto nisam ni za Janjića, ali zašto nisam ni za prvog kandidata”, rekao je on.

Član Vijeća Mustafa Šabić je kazao da nema dileme da Janjić i Kajmaković nisu podobni kanditati za ovu funkciju, iz razloga što je Janjić pravosnažno disciplinski kažnjen, a Kajmaković “zbog svih napisa odranije”.

Predsjednik Lagumdžija je u više navrata istakao da integritet Janjića nije doveden u pitanje zbog drugih stvari, već isključivo zbog disciplinskog postupka i sankcije.

Lagumdžija je na sjednici, ali i kasnije u izjavi za medije, govorio o sastancima koje je održao s Kajganićem, kada se spomenulo pitanje integriteta tužiteljice Kajmaković, te dodao da je te prilike Kajganić od VSTV-a tražio da mu omogući da angažuje eksternog tužioca za potrebe provođenja provjera o integritetu Kajmaković. Lagumdžija je pojasnio da je Kajganiću rečeno da VSTV nema tu mogućnost.

On je naglasio da nije bilo ulaska u detalje u vezi sa integritetom Kajmaković, te da su tada članovi VSTV-a koji su bili prisutni rekli da je to stvar Tužilaštva BiH i da se neće miješati.

Na pitanje novinara zašto je Podvijeće promijenilo stav kada je ranije zaključilo da nije dobro ići s jednim kandidatom za funkciju glavnog tužioca, Lagumdžija je kratko pokomentarisao da je ovo bila odluka s kojom se većina članova Podvijeća složila.

Prema rasporedu sjednica VSTV-a, naredna se održava 19. i 20. oktobra.

 

Lamija Grebo