Vijesti


Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju iz Livna zbog kašnjenja u izradi odluka 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio disciplinsku sankciju za sudiju Općinskog suda u Livnu Olivera Badrova, zbog kašnjenja u izradi odluka te iskazivanja pojedinih predmeta završenim, dok je njegov punomoćnik zatražio da bude oslobođen odgovornosti po svim tačkama disciplinske tužbe.
Tužioci saslušavaju direktora Civilne zaštite RS-a i člana stranke Ujedinjena Srpska 26. Septembra 2022. Vijest U Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci u toku je saslušanje Milana Novitovića, vršioca dužnosti direktora Civilne zaštite Republike Srpske i kandidata na izborima za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju Vrhovnog suda FBiH 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Prvostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrđivanje odgovornosti sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, Dragana Čorlije, i izricanje odgovarajuće disciplinske mjere zbog neopravdanog odlaganja zakazivanja ročišta i kašnjenja u izradi presude, dok je tuženi izjavio da se ne osjeća odgovornim.
Trebinje: Do kraja godine očekuju se dvije presude za ratne zločine 26. Septembra 2022. Vijest Pred Okružnim sudom u Trebinju očekuje se nastavak suđenja u dva predmeta ratnih zločina, nakon što nadležno ministarstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prihvati jedan od predloženih termina za saslušanje svjedoka koji žive u SAD-u, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Brčkom 23. Septembra 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice je zakazano izricanje presude Đorđu Ristaniću, optuženom za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.
Asim Sarajlić Sarajlić i ostali: Tužilaštvo ulagalo materijalne dokaze, Odbranama sporno neotvaranje predmeta 23. Septembra 2022. Suđenje Kantonalni tužioci uložili su više od 20 materijalnih dokaza u nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu u predmetu protiv Asima Sarajlića i ostalih koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zloupotrebu položaja Draganu Mektiću i ostalima 23. Septembra 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU).
Dujmović: Saznanja o uvjetima za radno mjesto nakon zaposlenja 23. Septembra 2022. Suđenje Svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta koja se tereti za zloupotrebu položaja, ispričala da je nakon zaposlenja saznala za uvjete koji su se tražili za radno mjesto u ministarstvu na kojem je bila zaposlena.
Rasprava o žalbama Stanišića i Simatovića zakazana za januar 23. Septembra 2022. Vijest Nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove najavila je da će usmena rasprava po žalbi na osuđujuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biti održana u januaru.
Islamofobična retorika u porastu 2021. godine: Izvještaj 22. Septembra 2022. Vijest Broj fizičkih napada se smanjio, ali je islamofobična retorika bosanskohercegovačkih političara i medija bila u porastu tokom prošle godine u odnosu na 2020. godinu, pokazuje Nacionalni izvještaj o islamofobiji u Bosni i Hercegovini.