Vijesti


“Životi iza polja smrti“: Nastavak projekta snimanjem stotinu novih svjedočanstava 12. Oktobra 2022. Vijest Memorijalni centar Srebrenica i BIRN Bosne i Hercegovine nastavit će saradnju na projektu “Životi iza polja smrti“ – snimanjem još stotinu svjedočanstava osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.
Salihović: “Ako ima ijedan element krivičnog djela u ovim računima, volio bih da znam” 10. Oktobra 2022. Suđenje Tužilaštvo Kantona Sarajevo je na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja, nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima su računi i fakture ugostiteljskih objekata.
Mentalno zdravlje nije bolest: Okrugli sto 10. Oktobra 2022. Vijest Individualni pristup i edukacija su ključni za uklanjanje stigmatizacije u društvu, ali u borbi s tim pojedinci mogu da utiču na cjelokupni sistem, rečeno je tokom održavanja Okruglog stola: “Kako si” – Kako razgovaramo o mentalnom zdravlju? Održavamo li stigmu?, povodom obilježavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja.
Potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi 10. Oktobra 2022. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Dražena Čička, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se tereti za ratni zločin nad civilima u Derventi.
Subotić i ostali: Beširević potpisao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH 10. Oktobra 2022. Suđenje Ahmed Beširević potpisao je s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sporazum o priznanju krivice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Odbrana prvooptuženog Špire Subotića završila dokazni postupak.
Srbiji ustupljeno krivično gonjenje optuženih za zločin u Velagićima 10. Oktobra 2022. Vijest Predmet Ilije Krčmara, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikole Ćuka (rođen 1967.) i Nikole Ćuka (rođen 1966.), optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, ustupljen je pravosudnim organima Srbije, potvrdili su iz Državnog suda BIRN-u Bosne i Hercegovine.
Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković 7. Oktobra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pokrenuo je istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković, potvrđeno je za BIRN BiH.
Sarajlić i ostali: Brojni prigovori Odbrana na snimak razgovora optuženih sa Velidom Tvrtkovićem 7. Oktobra 2022. Suđenje Saslušanjem vještaka forenzičke struke i reproduciranjem audiosnimka razgovora između optuženih Asima Sarajlića i ostalih sa Velidom Tvrtkovićem, jednim od delegata za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije, pred Općinskim sudom u Sarajevu je nastavljeno suđenje za davanje dara i drugih oblika koristi.
Potvrđena optužnica protiv Mileta Stojanovića 7. Oktobra 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, bivšeg komandira autovoda Prve lake rajlovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za učešće u oko 150 zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvojica smrtno stradala na području naselja Rajlovac kod Sarajeva.
Počeo disciplinski postupak protiv sudije Kantonalnog suda u Bihaću 7. Oktobra 2022. Vijest Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv sudije Kantonalnog suda u Bihaću Osmana Alibalića, koji se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, počet će 11. novembra, rečeno je danas na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).