Vijest

Optužnica protiv nedostupnog osumnjičenog za ratni zločin u blizini Sarajeva

3. Oktobra 2022.11:11
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, osumnjičenog za učešće u zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti na području naselja Rajlovac kod Sarajeva tokom 1992. godine.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, Mile Stojanović se tereti da je, kao komandir autovoda Prve lake rajlovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Rajlovca kod Sarajeva.

“On se tereti da je, u svojstvu zapovjednika i upravnika zatočeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uvjetima”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Kako se navodi, civili su podvrgnuti raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja, te je od tih posljednica jedan zatočenik preminuo, a jedan je odveden i teško pretučen u blizini objekta, nakon čega je preminuo. Njegovo tijelo je odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Tužilaštvo tereti Stojanovića da je 12. juna 1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbene linije VRS-a u Žunovnici, gdje su bili izloženi smrtnoj opasnosti. Tada je jedan zatočenik smrtno stradao, a više ih je teže i lakše ranjeno.

Stojanović je, prema saopćenju, trenutno nastanjen u Gornjem Milanovcu u Srbiji.

“Nalazi se u Srbiji”, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija