Vijesti


VSTV odgađa izbor glavnog državnog tužioca, u četvrtak odlučuju o poništavanju konkursa 28. Septembra 2022. Vijest O izboru novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva neće se glasati sutra iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je za BIRN Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća.
Blekić i ostali: Niko ih nije prisilio na prodaju dionica 28. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i bivši uposlenici “Unioninvesta“ su izjavili da ih niko nije prisilio na prodaju dionica koje su posjedovali kao uposlenici ove firme.
VSTV: Značajno povećanje broja raspisanih potjernica za ratne zločine 28. Septembra 2022. Vijest Prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) primljena je informacija o radu sudova i tužilaštava na predmetima ratnih zločina za prvi dio godine u kojoj je navedeno da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo 15 tužilačkih odluka, od toga pet optužnica, zbog čega su određeni članovi Vijeća komentarisali da oko deset tužilaca iz ovog odjela nije donijelo nijednu odluku.
Počeo disciplinski postupak protiv sutkinja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu 27. Septembra 2022. Vijest Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu zbog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održana 2. novembra, rečeno je na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini 27. Septembra 2022. Vijest Glavno ročište u disciplinskom postupku protiv Aida Hanušića, predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, koji se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održano 4. novembra ove godine.
Delimustafić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska zastupnika optuženih 27. Septembra 2022. Suđenje Ročište u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih koji su optuženi da su u periodu od 2009. do 2016. godine počinili krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca, odgođeno je zbog nedolaska dva zastupnika optuženih pravnih lica.
Krajem oktobra postupak protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nemara u vršenju dužnosti 27. Septembra 2022. Vijest Glavna rasprava u postupku protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu Rozite Šimić, koja se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održana 21. oktobra, rečeno je na pripremnom ročištu održanom pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
SAD uvele sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković 26. Septembra 2022. Vijest Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.
Mirza Ademaj i ostali: Novac u zamjenu za neobavljanje inspekcijskog nadzora 26. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja Mirzi Ademaju i ostalima koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok sa imunitetom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavio je da je optuženom Enesu Zijadiću predao 250 konvertibilnih maraka, a kako mu je on rekao da godinu dana neće imati inspekcijske preglede i “da bude miran”.
Zatražena disciplinska odgovornost za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je utvrđivanje disciplinske odgovornosti Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, zbog propuštanja traženja izuzeća, nemara u vršenju dužnosti i neopravdanog kršenja pravila, dok je punomoćnik tuženog zatražio njegovo oslobađanje.