Vijest

SAD uvele sankcije Fadilu Novaliću zbog podrivanja demokratskih procesa

3. Oktobra 2022.17:19
Sjedinjenje Američke Države (SAD) uvele su sankcije Fadilu Novaliću, trenutnom premijeru Federacije Bosne i Hercegovine zbog podrivanja demokratskih procesa, kao i Slobodanu Stankoviću i njegovoj firmi “Integral Inžinjering” iz Laktaša, zbog pružanja pomoći Miloradu Dodiku.

Fadil Novalić i Fahrudin Solak pred Sudom BiH. Foto: BIRN BiH.

Kako je objavljeno na stranici Ministarstva finansija SAD-a, na crnoj listi je Fadil Novalić, trenutni federalni premijer, kojem se pred Sudom BiH sudi zbog zloupotrebe prilikom nabavke stotinu respiratora zajedno s još nekoliko osoba.

Kako se navodi u saopćenju, Novalić je zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke i suprotno zakonima BiH. 

U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je, prema saopćenju, koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ova radnja krši zakone Bosne i Hercegovine i odražava širi, javno objavljen obrazac korištenja političkog uticaja za ličnu ili stranačku korist, te podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH.

Na američkoj crnoj listi je i Slobodan Stanković, kao i njegova firma iz Laktaša “Integral Inžinjerig”.

Stanković i firma u njegovom vlasništvu, kako se navodi, dovode se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je “Integral Inžinjerig” dobila jedne od najvećih projekata u Republici Srpskoj. Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije iz Banja Luke.

Stanković je stavljen na crnu listu jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku. 

SAD su ranije uvele sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, te delegatu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asimu Sarajliću zbog koruptivnih radnji. Zbog ocjene da su svojim potezima “ugrozili stabilnost regiona podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija”, sankcije su uvedene i Marinku Čavari, predsjedniku Federacije, te Alenu Šeraniću, ministru za zdravstvo i socijalnu zaštitu Republike Srpske.

Prošle sedmice SAD su uvele sankcije i Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Sankcije su ranije uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao odgovor na “koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH”.

Tada su na listu sankcija dodani i Mirsad Kukić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima je, kao i Tijani Tegeltiji, zabranjen ulazak u SAD.

Emina Dizdarević Tahmiščija