Suđenje

Tužilac Božo Mihajlović procesno sposoban

29. Septembra 2022.12:43
U nastavku suđenja Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, vještakinja medicinske struke je pred Općinskim sudom u Sarajevu predstavila dio nalaza i mišljenja timskog vještačenja, kazavši da je optuženi osoba primarno očuvanih intelektualnih sposobnosti.

Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Nermina Bajramagić, vještakinja medicinske struke i klinička psihologinja, koja je bila članica timskog vještačenja zajedno sa Abdulahom Kučukalićem i Hamzom Žujom, a koji su na prethodnom ročištu predstavili dio nalaza, kazala je kako je vještačenje obavljeno uz pomoć psihološkog testiranja, koje se odvijalo u dva navrata, te uz dokumentaciju.

Ona je predstavila psihološku analizu iz februara ove godine te konstatovala da je optuženi svjestan, blago reduciranog nivoa pažnje i pamćenja. Dodala je da je evidentno da je misaoni tok kod optuženog bio usporen.

“Smatram da je osoba primarno očuvanih intelektualnih sposobnosti“, kazala je Bajramagić.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. oktobar.

Aida Trepanić