Vijesti


Zbog smrti obustavljen postupak protiv Novice Tripkovića 17. Oktobra 2022. Vijest Zbog smrti Novice Tripkovića, osuđenog na osam godina zatvora zbog silovanja dvije žene na području Foče, Apelaciono vijeće Državnog suda obustavilo je postupak protiv njega, saopćeno je iz ove institucije.
Naredne sedmice izricanje presuda za zločine u Višegradu i Ugljeviku 14. Oktobra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice, nakon sedam godina suđenja, izreći prvostepenu presudu osmorici optuženih za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima.
Državna sutkinja zbog mijenjanja termina “genocid” kažnjena smanjenjem plate 14. Oktobra 2022. Vijest Sutkinji Državnog suda Dragici Miletić jedna mjesečna plata smanjena je za deset posto jer je tokom suđenja u zapisniku termin “genocid” zamijenila riječju “zločin”, BIRN Bosne i Hercegovine može potvrditi.
Cvijan Tomanić 18. oktobra počinje izdržavati kaznu zatvora 14. Oktobra 2022. Vijest Cvijan Tomanić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 18. oktobra će stupiti na izdržavanje sedmogodišnje kazne zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Zvornika, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zijad Mutap Mutap i ostali: Tužilaštvo pročitalo dijelove dnevnika oduzetog od optuženog Zijada Mutapa 13. Oktobra 2022. Suđenje U nastavku uvođenja dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za prikrivanje dokaza, pročitani su dijelovi sveske oduzete od optuženog Zijada Mutapa u kojoj se nalaze bilješke o kretanjima optužene Alise Ramić i Dženana Memića, od dana kada je stradao u Sarajevu u februaru 2016. godine.
Ustavni sud BiH odbio odlaganje izvršenja kazne Hajrizu Doglodu 13. Oktobra 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev Hajriza Dogloda, osuđenog na šest i po godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Viteza, za donošenje privremene mjere kojom se odlaže izvršenje pravosnažne presude.
Govor mržnje povezan sa zločinima iz mržnje: Izvještaj 12. Oktobra 2022. Vijest Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, predstavilo je izvještaj o situacionoj analizi i mapiranju odgovora na govor mržnje u BiH, koji ima za cilj prevenciju govora mržnje, ali i primjenu zakona u pogledu sankcionisanja počinilaca u društvu.
Novalić i ostali: Vještak tvrdi da uvezeni respiratori nisu za intenzivnu njegu 12. Oktobra 2022. Suđenje Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da respiratori koji su uvezeni u vrijeme pandemije koronavirusa nisu predviđeni za jedinice intenzivne njege.
Za mjesec dana zabilježeno više od 4,7 miliona cyber napada u BiH: CSEC 12. Oktobra 2022. Vijest Tokom posljednjih mjesec dana prvi Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) u Bosni i Hercegovini zabilježio je više od 4,7 miliona različitih cyber napada i njihovih pokušaja što naglašava potrebu za hitnim kreiranjem timova za borbu protiv ovakvih napada, zaključeno je na predstavljanju rada centra u Sarajevu.
Predstavljen Akcioni plan za unapređenje prava LGBT osoba u BiH 12. Oktobra 2022. Vijest Novi Akcioni plan osigurava okvir za rad na poboljšanju prava i sloboda LGBT osoba.