Vijest

Naredne sedmice izricanje presuda za zločine u Višegradu i Ugljeviku

14. Oktobra 2022.14:43
Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice, nakon sedam godina suđenja, izreći prvostepenu presudu osmorici optuženih za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Za ovaj zločin optuženi su Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović. S njima se prvobitno sudilo i Bobanu Inđiću, u odnosu na kojeg je razdvojen postupak.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Izricanje presude je zakazano za petak, 21. oktobar.

Dan ranije, 20. oktobra, Sud BiH će izreći prvostepenu presudu Ratku Đurkoviću, optuženom za napad na Tursunovo Brdo u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine. Prema navodima optužnice, Đurković je 1992. godine bio komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade i – znajući da je Tursunovo Brdo naseljeno bošnjačkim stanovništvom – rukovodio je napadom.

Ročište za iznošenje žalbe na prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, zakazano je za utorak, 18. oktobar.

Tužilaštvo je već uložilo žalbu Apelacionom odjeljenju, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prvostepenom presudom, 21. aprila ove godine su Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva te da su propustili da kazne počinioce, dok su Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni optužbe da su učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

U petak, 21. oktobra, održat će se ročište za iznošenje žalbe na prvostepenu presudu kojom su Radomir Pantić, Nenad Vukotić, Branko Jolović, Milomir Milošević i Nikola Lošić oslobođeni optužbe za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici VRS-a.

BIRN BiH je izvijestio da je i u ovom predmetu Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu.

Izlaganje završne riječi Odbrane Radovana Veljovića, nekadašnjeg pripadnika VRS-a kojem se sudi za silovanje počinjeno sredinom maja 1992. na području Foče, zakazano je za ponedjeljak, 17. oktobra.

Naredne sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Lamija Grebo