Vijest

Ustavni sud BiH odbio odlaganje izvršenja kazne Hajrizu Doglodu

13. Oktobra 2022.12:43
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev Hajriza Dogloda, osuđenog na šest i po godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Viteza, za donošenje privremene mjere kojom se odlaže izvršenje pravosnažne presude.


Ustavni sud. Foto: BIRN BiH

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je u junu ove godine potvrdio Doglodu prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku iz 2021. godine, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tada je Ramo Ajkić, branilac Dogloda, u razgovoru za BIRN BiH najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH smatrajući da je povrijeđeno pravo na pravedno suđenje iz razloga što je presuda zasnovana na nezakonitim dokazima, jer neki dokazi nisu pribavljeni u skladu s naredbom Suda i Tužilaštva.

Ustavni sud je, u svojoj odluci o privremenoj mjeri kojom je odbijen Doglodov zahtjev, naveo kako ovakav zahtjev mora imati jasne i argumentovane razloge iz kojih bi Ustavni sud nesumnjivo zaključio da je neophodno i opravdano da se usvoji predložena privremena mjera, kao i da Doglod nije ponudio takve razloge i dokaze.

“Apelantovi navodi se zasnivaju na tvrdnjama koje se tiču meritornog odlučivanja o podnesenoj apelaciji, što u okolnostima konkretnog slučaja ne može predstavljati dovoljnu osnovu i razlog za uvažavanje apelantovog zahtjeva za donošenje privremene mjere”, stoji u odluci.

Ustavni sud je također naglasio da se razlozi koje uvažava pri usvajanju ili neusvajanju zahtjeva za donošenje privremene mjere razlikuju od razloga koje uvažava pri odlučivanju o apelaciji.

Doglod je proglašen krivim zato što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza mučio i hicima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Kantonalni sud u Novom Travniku je u decembru 2020. osudio Dogloda na sedam godina zbog ubistva, ali je Vrhovni sud Federacije BiH u junu 2021. ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Lamija Grebo