Vijesti


Odbijena apelacija Mirsada Bilajca protiv disciplinskih odluka 21. Oktobra 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Mirsada Bilajca podnesenu protiv odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Drugostepene disciplinske komisije kojima mu je izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) te smanjenje plate za 30 posto na godinu dana.
UDT traži utvrđivanje odgovornosti za sutkinju Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nemara u vršenju dužnosti 21. Oktobra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) zatražio je od Disciplinske komisije utvrđivanje disciplinske odgovornosti sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, Rozite Šimić, koja se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, dok je pravni zastupnik tužene tražio odbacivanje optužnice kao neosnovane.
Dan prije presude SIPA uhapsila optužene za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima 20. Oktobra 2022. Vijest Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić uhapšeni su u Višegradu danas, dan prije izricanja presude u predmetu u kojem su optuženi za zločin u Štrpcima, potvrđeno je BIRN-u Bosne i Hercegovine.
Čaušević Čauševiću povećana kazna za primanje dara, ponovno suđenje za pranje novca 20. Oktobra 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda je nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću kaznu za primanje dara pri uvozu tekstila povećalo na pet i po godina zatvora, ali je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje.
Ponovo odgođeno suđenje advokatu iz Prijedora optuženom za zloupotrebu povjerenja i prevaru 20. Oktobra 2022. Suđenje Suđenje Draganu Radetiću, advokatu iz Prijedora koji je optužen za zloupotrebu povjerenja i prevaru, ponovo je odgođeno zbog spriječenosti jednog člana Sudskog vijeća Osnovnog suda u Banjaluci da prisustvuje ročištu.
Pronađeni posmrtni ostaci na gradilištu hidroelektrane u Buk Bijeloj kod Foče 20. Oktobra 2022. Vijest Posmrtni ostaci žrtava proteklog rata pronađeni su na gradilištu hidroelektrane u Buk Bijeloj, devet kilometara uzvodno od Foče, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Zijad Mutap i drugi Mutap i ostali: Odbrane uložile materijalne dokaze 20. Oktobra 2022. Suđenje Odbrane Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, na suđenju za prikrivanje dokaza, uložile su materijalne dokaze pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Lagumdžija: Nadamo se da će se Tužilaštvo baviti složenijim predmetima ratnih zločina 20. Oktobra 2022. Vijest Nakon izbora novog državnog tužioca, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija je kazao kako je izbor Milanka Kajganića odlučen izrazitom većinom najviše pravosudne institucije.
Kajganić za BIRN BiH: Nove optužnice će zadati ozbiljan udarac organiziranom kriminalu u BiH 20. Oktobra 2022. Vijest Novi glavni tužilac zadovoljan je procesom izbora ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te svjestan tereta koji njegova nova pozicija nosi sa sobom, ali i uvjeren da može ispuniti ciljeve zacrtane programom, koji predviđaju, između ostalog, borbu protiv organiziranog kriminala i efikasnije rješavanje predmeta ratnih zločina, rekao je Milanko Kajganić za BIRN Bosne i Hercegovine nakon što je imenovan na čelnu poziciju Državnog tužilaštva.
Milanko Kajganić izabran za glavnog državnog tužioca 20. Oktobra 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na današnjoj sjednici imenovalo je Milanka Kajganića za glavnog tužioca Državnog tužilaštva, kao jedinog preostalog kandidata za ovu funkciju.