Vijesti


Novalić i ostali: Preprodavci uvećavali cijene i deset puta 19. Oktobra 2022. Suđenje Svjedok Odbrane Fahrudina Solaka izjavio je da su cijene respiratora nakon pojave pandemije koronavirusa “divljale” i da su ih preprodavci prodavali i po deset puta višim cijenama.
Imenovana tri nova suca Ustavnog suda Federacije nakon tri godine kašnjenja 19. Oktobra 2022. Vijest Dom naroda Parlamenta Federacije je na današnjoj sjednici potvrdio Odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije i time imenovao tri nova suca nakon tri godine kašnjenja.
Sud naredio objavljivanje Ugovora sa kineskom kompanijom koja gradi autoput prema Prijedoru 19. Oktobra 2022. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci naredio je Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske da nevladinoj organizaciji Transparency International dostavi Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, koji je 2018. godine zaključen sa kineskom kompanijom.
Blekić i ostali: Poslove za prijenos prava vlasništva obavljali sa Hamdijom Zvrkom 19. Oktobra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, bivši uposlenici “Unioninvesta“ izjavili su da su sve poslove u vezi s prijenosom prava vlasništva obavljali sa Hamdijom Zvrkom.
Sarajevska tužiteljica sankcionisana smanjenjem plate i pohađanjem dodatne edukacije 19. Oktobra 2022. Vijest Konačnom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kantonalna tužiteljica u Sarajevu Jasminka Knežević kažnjena je smanjenjem plate od 50 posto tokom godinu dana te joj je naređena dodatna edukacija, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njen advokat Senad Pizović.
Uskoro ekshumacija u krugu zatvora u Busovači, na mjestu ratnog logora 19. Oktobra 2022. Vijest U naredne dvije sedmice bit će urađena ekshumacija na području nekadašnjeg logora “Kaonik” u Busovači, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice počinje disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije 19. Oktobra 2022. Vijest Pripremno ročište u disciplinskom predmetu protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, bit će održano u utorak, 25. oktobra, potvrdila je ona za BIRN Bosne i Hercegovine.
Džombić: Radovan Višković govorio o poslovanju “Alumine” 18. Oktobra 2022. Suđenje Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću nastavljeno je u banjalučkom Okružnom sudu ispitivanjem svjedoka Odbrane aktuelnog premijera RS-a Radovana Viškovića, koji je govorio o poslovanju “Alumine”.
Mural Draže Mihailovića u Foči poprskan crnom bojom 18. Oktobra 2022. Vijest Crna boja prolivena je po kontroverznom muralu nacionalističkog četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića u Foči.
Odgođeno ročište po tužbi Mešića protiv rješenja Uprave za indirektno oporezivanje 17. Oktobra 2022. Vijest Pripremno ročište po tužbi Emira Mešića zbog rješenja Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) odgođeno je do odluke o mogućem spajanju postupaka radi efikasnosti.