Vijesti


Karadžić: Zbrka u detaljima 28. Septembra 2010. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštva, Radovan Karadžić je pojedinačno analizirao sve snajperske incidente u Sarajevu koji mu se optužnicom stavljaju na teret.
Radić i ostali: Sadističko iživljavanje 24. Septembra 2010. Članak Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazao je kako je više puta premlaćivan i mučen tokom zatočeništva u logoru Vojno u blizini Mostara.
MKSJ/ICTY: Optužnica protiv braniteljice Milana Lukića 24. Septembra 2010. Članak Tužilaštvo u Haagu je podiglo optužnicu protiv Jelene Rašić, članice tima Odbrane Milana Lukića, zbog nepoštivanja Suda.
Nešković i Ilić: (Ne)osnovani prijedlog za pritvor 23. Septembra 2010. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Draganu Neškoviću, te odredi pritvor Zoranu Iliću koji se od januara ove godine brani sa slobode.
Korićanske stijene: Svjedok na liječenju u Švicarskoj 23. Septembra 2010. Članak Glavni pretres na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine, odgođen je zbog neprisustva zaštićenog svjedoka koji je trebao dati iskaz u korist Tužilaštva BiH.
Dolić: Osjećaj straha 23. Septembra 2010. Članak Svjedokinja Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Prozoru kazala je kako je saznala da se dva vojnika koja su maltretirala, tukla i pljačkala mještane sela Družinovići zovu Darko Dolić i Čališ, kojem nije rekla ime.
Jević i ostali: “Pijani Beara” u Kravici 23. Septembra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je grupa od oko 150 bošnjačkih zarobljenika dovedena 13. jula 1995. godine u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, te da su tada izvršena prva strijeljanja.
Radić i ostali: Veliki broj zaštićenih svjedoka 16. Septembra 2010. Članak Na obnovljenom suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, Odbrane su se žalile zbog velikog broja zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH.
Karadžić: Paljba iz artiljerijskog oružja 16. Septembra 2010. Članak Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske nastavljeno je ispitivanje majora Francisa Roya Thomasa, koji je kazao da 1993. i 1994. godine posmatrači Ujedinjenih nacija nisu zabilježili da je bosanska strana otvarala paljbu iz artiljerijskog naoružanj
Još jedno priznanje zločina u Srebrenici 15. Septembra 2010. Članak Milivoje Ćirković, bivši policajac, priznao je krivicu za učešće u zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine.