Članak

Dolić: Osjećaj straha

23. Septembra 2010.00:00
Svjedokinja Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Prozoru kazala je kako je saznala da se dva vojnika koja su maltretirala, tukla i pljačkala mještane sela Družinovići zovu Darko Dolić i Čališ, kojem nije rekla ime.

This post is also available in: English

Vahida Kmetaš je pred Sudom BiH kazala da je imena vojnika saznala od komšija iz sela Družinovići (općina Prozor).

„Suljo Kmetaš je došao po Avdu Šabića i rekao da ukoliko ne dođe pred njegovu kuću da će vojnici pobiti mještane koji se nalaze ispred kuće. Rekao mi je da je među tim mještanima i moja majka i onda je krenula i moja porodica“, kazala je Kmetaš, koja se do tada sa ostalim komšijama skrivala u obližnjoj šumi.

 

Kmetaš je u februaru ove godine svjedočila u korist Tužilaštva BiH, kada je ispričala da je Darko Dolić maltretirao nju i njene komšije.

 

Tužilaštvo BiH tereti  Darka Dolića, kao pripadnika diverzantsko-izviđačkog voda „Jastrebovi“ u brigadi „Rama“ Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je u augustu 1993. godine učestvovao u zlostavljanju, namjernom nanošenju fizičkog i duševnog bola, te pljačkanju civila s područja Prozora. 

„Kad smo došli pred kuću vidjela sam da su Zlatif i Omer Kmetaš svezani, a ostali mještani postrojeni. Dva vojnika koja smo zatekli su tražili novac i Zlatifa isparali nožem po licu, bio je sav krvav. Niži vojnik je od mene uzeo lančić i prsten. (…) Nisam puno ni gledala u te vojnike. To je bio strah, djeca su plakala… Vjerujte da me je i sad strah kad ovo pričam“, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, kada su vojnici otišli, mještani Družinovića su pobjegli u šumu, gdje joj je Omer Kmetaš rekao imena tih vojnika.

Odbrana je na ovom ročištu planirala da sasluša i Rahimu Zahirović, koja se nije pojavila na suđenju, a iz Odjela za podršku svjedocima Suda BiH su rekli da nije mogla doći jer se “psihički ne osjeća dobro”.

Zlatko Milović, branilac optuženog, je istakao kako smatra da je svjedokinja dobro, ali da neće da pristupi, te će Sudsko vijeće zatražiti medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju svjedokinje.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 30. septembar.

E.M.

This post is also available in: English