Članak

Korićanske stijene: Svjedok na liječenju u Švicarskoj

23. Septembra 2010.00:00
Glavni pretres na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine, odgođen je zbog neprisustva zaštićenog svjedoka koji je trebao dati iskaz u korist Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok KO6 obavijestio je Odjel za podršku svjedocima Suda BiH da se nalazi u Švicarskoj „na liječenju“ i da nije „uopšte znao da treba svjedočiti“.

„Svjedok je inače lošeg zdravstvenog stanja, očekuje operaciju i rekao je da vjerovatno neće moći svjedočiti u ovom procesu“, saopćila je Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Svjedok KO6 je iskaz trebao dati na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji, optuženima za sudjelovanje u ubojstvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

Prema navodima optužnice Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Tužilaštvo tvrdi da je svjedok KO6 znao za ročište i da nisu tačni njegovi navodi, te da je „i ranije odbijao da pristupi na drugim suđenjima”.

„Još prije 24. augusta, kada smo i predali plan saslušanja svjedoka za septembar, mi smo kontaktirali svjedoka. Mi ćemo sada tražiti vještačenje njegovog zdravstvenog stanja u skladu sa zakonom“, rekla je tužiteljica Slavica Terzić.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH se sudi i Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, bivšim pripadnicima Interventnog voda kao i Dušanu Jankoviću za kojeg Tužilaštvo smatra da je u to vrijeme bio komandir SJB Prijedor.

Učešće u ovom zločinu su do sada priznali bivši policajci Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić, koji su osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora.   

Naredni glavni pretres zakazan je za četvrtak, 30. septembar 2010. godine.

D.S.

Povezani članci

This post is also available in: English