Članak

Nešković i Ilić: (Ne)osnovani prijedlog za pritvor

23. Septembra 2010.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Draganu Neškoviću, te odredi pritvor Zoranu Iliću koji se od januara ove godine brani sa slobode.

This post is also available in: English

Tužilaštvo smatra da bi dvojica optuženih za zločine u Srebrenici trebali biti u pritvoru zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike, te narušavanja javnog reda, dok Odbrane optuženih smatraju da ne postoje razlozi za pritvor.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu.

 

Nešković i Ilić, bivši pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), terete se za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

 

U optužnici stoji da su 12. i 13. jula 1995. godine sudjelovali u pretresu kuća u blizini Potočara, te potom u sprovođenju Bošnjaka u bazu UN-a.  Nešković se tereti da je 13. i 14. jula 1995. godine u skladištu Zemljoradničke zadruge „Kravica“ (općina Bratunac) naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra za obuku da ubiju dva zarobljenika, što su oni i učinili.

Ilić je, kako stoji u optužnici, „pucanjem iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika vršio ‘provjeravanje’ preživjelih”, te je i 17. jula te godine u mjestu Jelah ubio još jednog zarobljenika.

 

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, objasnio je da se optuženima treba odrediti pritvor jer bi boravkom na slobodi mogli kontaktirati svjedoke i saučesnike, te utjecati da oni promijene ranije date iskaze.

 

„Za obojicu postoji stvarni rizik da bi mogli zastrašivati svjedoke, a moram naglasiti i da ovo Tužilaštvo vodi istrage protiv još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa počinjenim zločinima. Danas sam zaprimio obavijest od Interpola u kojem traže da im dostavimo još nekoliko informacija o učesniku u tim događajima koji je uhapšen u Rusiji“, kazao je Bulić.

 

Odbrane optuženih smatraju da razlozi za pritvor nisu osnovani.

 

„Ne postoji dokaz da je moj branjenik stupio u kontakt sa određenim osobama, a Tužilaštvo nije ničim pokazalo da bi on to mogao učiniti. Smatramo da ne postoji opasnost da bi mogao uticati i na saučesnike“, rekla je Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica prvooptuženog.

 

Miloš Perić, Ilićev branilac, je kazao da je njegov branjenik tokom boravka na slobodi ispoštovao sve mjere zabrane, te da ne postoji osnov za pritvor.

 

„Ilić je u specifičnoj situaciji jer su njemu određene ranije mjere zabrane na prijedlog Tužilaštva. On je više od osam mjeseci bio u prilici da vrši utjecaj na svjedoke, da je to htio“, rekao je Perić.

 

Ilić je uhapšen u oktobru 2009. godine, ali je, na prijedlog Tužilaštva BiH, početkom januara 2010. godine pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane. Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su krajem augusta 2010. godine uhapsili Neškovića, koji se od tada nalazi u pritvoru.

 A.A.

This post is also available in: English