Članak

Jević i ostali: “Pijani Beara” u Kravici

23. Septembra 2010.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je grupa od oko 150 bošnjačkih zarobljenika dovedena 13. jula 1995. godine u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, te da su tada izvršena prva strijeljanja.

This post is also available in: English

 

Ilija Nikolić, bivši pripadnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je u julu 1995. godine bio slobodan “radi organizovanja slave crkve”, te je tada bio u selu Kravica (opština Bratunac).

 

„Okrenuo sam se i vidio kolonu ljudi od 100 do 150, maksimalno 200 ljudi. Dolazili su iz pravca Sandića i pratilo ih je 10 do 15 ljudi. Skrenuli su prema skladištu. Jedan od zarobljenika je oteo pušku i ubio jednog stražara. Drugi stražar mu je uzeo pušku. Ostali policajci su napravili polukrug i počeli da pucaju po njima“, ispričao je svjedok Ilija Nikolić.   

 

Nikolić je svjedočio na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, koji su optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine. Prema navodima optužnice, pripadnici Centra za obuku “Jahorina”, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su po naredbi i pod nadzorom optuženih 12. i 13. jula te godine učestvovali u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka.

 

Kako se dalje navodi, držali su ih na livadi u Sandićima, a potom ih odvodili na razna mjesta, uključujući i skladište u Kravici, gdje su učestvovali u strijeljanju više od 1.000 muškaraca.

 

Tužilaštvo smatra da je Jević u to vrijeme bio komandant Centra za obuku “Jahorina”, Đurić i Ikonić komandiri Prve i Druge čete tog centra, a Marković komandir voda u Prvoj četi. 

 

Svjedok Nikolić je kazao da je nakon ubistava koja je vidio krenuo s lica mjesta, primjetivši da stiže pet do šest kamiona, u kojima su takođe bili muškarci. 

 

„Krenuo sam starim putem gore pored škole. Tu je stajao jedan krupan čovjek i pitao sam ga ko su ovi što dovode kolonu. On me je pitao ko sam i predstavio sam mu se, a on se okrenuo svom pratiocu i rekao mu da me ubije. Ja sam repetirao oružje i oni su ušli u kola“, rekao je Nikolić, te dodao da mu je kasnije Momir Nikolić rekao da je to bio „pijani Beara“.

 

Ljubiša Beara, načelnik za bezbjednost u Glavnom štabu VRS pred Tribunalom u Haagu je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, dok je Momir Nikolić, pomoćnik komandanta Bratunačke brigade za bezbjednost, osuđen na 20 godina zatvora za zločine u tom gradu. 

 

Nikolić je još ispričao da je nekoliko dana poslije u selu Glogova primijetio kako je zemlja svježe iskopana, te da mu je Momir Nikolić kazao da su tu “zakopani ovi iz skladišta“.

 

O angažovanju pripadnika Centra za obuku “Jahorina” za vrijeme operacija u Srebrenici svjedočio je Nenad Milovanović, koji je 1995. godine uhapšen u Srbiji i kao dezerter deportovan u BiH.

 

Svjedok je kazao da su s Jahorine bili upućeni u Bratunac, te da ne može da se sjeti svih dešavanja.

 

Kada mu je Tužilac predočio iskaz iz istrage u kojem navodi da je Jević pozivao muškarce da se predaju, te im govorio da će biti prebačeni u Tuzlu, Milovanović je kazao da on to nije vidio “jer je bio u kućici”, ali da je pretpostavio da je to bio Jević.  

 

Ispitivanje ovog svjedoka nastavit će se na narednom ročištu, 27. septembra 2010. godine. 

M.T.

This post is also available in: English