Članak

Radić i ostali: Veliki broj zaštićenih svjedoka

16. Septembra 2010.00:00
Na obnovljenom suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, Odbrane su se žalile zbog velikog broja zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Protiveći se prijedlogu da se na ročištu 20. septembra sasluša još jedan zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva, Dragan Barbarić, branilac prvooptuženog Marka Radića, je kazao da “već postoji veliki broj zaštićenih svjedoka u ovom slučaju”.

Tužilaštvo je od mjera zaštite za svjedoka – koji će svjedočiti putem videolinka iz Holandije – tražilo izmjenu lika, te da ima pseudonim A.B., a Sud je odlučio da ni svjedokova prethodna adresa u Sarajevu neće biti otkrivena Odbrani, obzirom da njegovi roditelji još uvijek žive tu.

Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prvostepenom presudom su osuđeni na ukupno 80 godina zatvora zbog toga što su tokom 1993. i 1994. godine sudjelovali u maltretiranju, zlostavljanju, ubijanju, silovanju i odvođenju na prinudne radove zatvorenika iz Vojnog, kod Mostara.

Radić je osuđen na 25 godina, Šunjić na 21, Brekalo na 20, a Vračević na 14 godina zatvora. Obje strane su se žalile na ovu presudu, te ju je Apelaciono vijeće ukinulo i odredilo ponovno suđenje koje je počelo u julu 2010. godine.

Tužilaštvo je tokom prvostepenog postupka, u martu 2008. godine, pročitalo iskaz zaštićenog svjedoka A.B., koji je bilo zatočen u Vojnom, a koji je odbio da svjedoči u sudnici jer se nije želio suočiti sa optuženima.

Iako je bilo planirano da na ovom ročištu Apelaciono vijeće pregleda snimke iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, suđenje je odgođeno na zahtjev Dragana Šunjića, kome je dijagnosticiran bronhitis, te se smatrao nesposobnim da prati suđenje.

Damir Brekalo nije prisustvovao ovom ročištu zbog zdravstvenih problema.

Nastavak obnovljenog suđenja planiran je za 20. septembar 2010. godine.

This post is also available in: English