Vijesti


Ukinut pritvor Vinku Kondiću 15. Septembra 2010. Članak Na prijedlog Odbrane Vinka Kondića, Sud BiH je ukinuo pritvor optuženom za zločine počinjene na području Ključa, te razdvojio njegov predmet od postupka protiv dvojice saoptuženih.
Karadžić: Granatiranje stambenih objekata 15. Septembra 2010. Članak Major u posmatračkim snagama Ujedinjenih nacija (UN) koji je 1993. i 1994. godine bio u Sarajevu kazao je da je srpska vojska iz artiljerijskog oružja nasumično gađala stambene objekte, zbog čega je evidentiran veliki broj žrtava.
Karadžić: Opasnost za zdravlje optuženog 8. Septembra 2010. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da ne uvodi raspored po kojem će se njegovo suđenje odvijati pet dana u sedmici, istaknuvši da bi takav ritam bio štetan za njegovo zdravlje.
Karadžić: Mogućnosti za efikasnije i brže suđenje 3. Septembra 2010. Članak Na statusnoj konferenciji na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tužilaštvo i Odbrana su raspravljali o mogućnostima ubrzavanja suđenja, te je sudija O-Gon Kwon istakao da je, ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom, moguće za tri godine očekivati
Dronjak i Rodić: Složen i stresan proces 2. Septembra 2010. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbranâ, počelo je suđenje Ratku Dronjku i Draganu Rodiću za zločine počinjene u zatočeničkim objektima u Drvaru.
Selimović i ostali: Prepoznavanje trećeoptuženog 1. Septembra 2010. Članak Na suđenju za ratne zločine u Bosanskoj krajini, svjedok Tužilaštva je prepoznao trećeoptuženog Emira Mustafića kao osobu koja ga je fizički maltretirala prilikom ispitivanja u Bihaću krajem 1995. godine.
Deveta emisija TV Justice 1. Septembra 2010. Članak U ovom izdanju TV Justice donosimo pregled najznačajnijih suđenja koja su pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH održana u avgustu.
Kličković i ostali: Odgođeno suđenje 31. Augusta 2010. Članak Suđenje Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću, optuženima za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, odgođeno je za iduću sedmicu.
Ivanović: Praznični turnir u Skelanima 26. Augusta 2010. Članak Svjedok Odbrane Željka Ivanovića kazao je da je sa optuženim igrao malog fudbala u Skelanima (općina Srebrenica) početkom jula 1995. godine.
Osmić: Uvođenje materijalnih dokaza 26. Augusta 2010. Članak Na suđenju Aliji Osmiću za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima, Odbrana optuženog unijela je u spis materijalne dokaze koji govore o okolnostima otpočinjanja sukoba na tom području, te nadležnostima Vojne policije.