Članak

Radić i ostali: Sadističko iživljavanje

24. Septembra 2010.00:00
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazao je kako je više puta premlaćivan i mučen tokom zatočeništva u logoru Vojno u blizini Mostara.

This post is also available in: English

 

Obnovljeno suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću nastavljeno je saslušanjem svjedoka pod pseudonimom AB, koji je ispričao kako je u septembru 1993. godine u logoru Vojno brutalno pretučen i mučen.
 
Svjedok je pojasnio da je do premlaćivanja došlo nakon što je na kopanju rovova vidio prvooptuženog Radića sa dvojicom pripadnika HVO-a, kako vrši „inspekciju rovova“.

 

„Te prilike ubijen je jedan hrvatski vojnik, a nama radnicima su naredili da odnesemo njegovo tijelo. Cijelo vrijeme su govorili ‘vidjećete Boga svoga’. Kada smo se vratili u Vojno, tamo su nas petoricu uveli u garažu i sa nama su ušla i dvojica vojnika. Imali su palice, i udarali su nas u glavu i u leđa. Mene su nožem rezali po stomaku i prsima. Gasili su cigare po meni, i urezivali su mi slovo u na leđima“, prisjetio se svjedok AB koji je iskaz dao putem videolinka iz Okružnog suda u Haagu.

 

Ovaj svjedok je kazao da su u garaži tada dvojicu zatvorenika “noževima preklali“, a da je on istog dana pobjegao kroz prozor garaže i pretrčao do linija sa Armijom BiH.

 

Radić, nekadašnji zapovjednik Druge brigade HVO-a, tereti se sa Šunjićem, zamjenikom komandira logora Vojno, te Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem za učešće u maltretiranju, zlostavljanju, ubijanju, silovanju i odvođenju na prinudne radove zatvorenika iz Vojnog, kod Mostara.

 

Sva četvorica su prvostepenom presudom Suda BiH osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće, nakon žalbi, ukinulo ovu presudu i odredilo ponovno suđenje koje je počelo u julu 2010. godine.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je u septembru 1993. godine, nakon ubistva jednog pripadnika HVO-a, svjedoku AB i drugim zatvorenicima naređeno da tijelo odnesu u ambulantu, što su oni i uradili. Nedugo potom, kako dalje stoji, zatvorenike su premlaćivali Brekalo i izvjesni Mario Mihalj.

 

Svjedok AB je ispričao kako je prije dovođenja u Vojno bio zatvoren u „sabirnom centru Helidorom“ gdje je doveden nakon što je uhapšen u Mostaru u maju 1993. godine kao pripadnik Armije BiH. Iz Heliodroma je, kako je kazao, početkom septembra 1993. godine sa oko 50 ostalih zatvorenika prebačen u garažu jedne privatne kuće u Vojnom.

 

„Kada smo stigli postrojili su nas i pitali svakoga kako se zove, a povremeno bi nekog i udarali. Predstavio nam se Mario Mihalj kao zapovjednik tog logora, dok se kao zamjenik predstavio Dragan. Proveli smo noć u garaži, ali to nije bilo spavanje, nismo mogli da legnemo, samo smo čučali“, rekao je svjedok.

 

U toj garaži, kako je rekao AB, proveo je „manje od sedam dana“, tokom kojih je bio primoran da kopa rovove na prvoj crti fronta, te je dva puta pretučen.

 

„Svake noći, nakon što smo se vraćali sa radova desila bi se prozivke, i Mihalj bi prozivao one koji mu se sviđaju da ih udara. Jedne prilike sam i ja prozvan, i tučen sam iza garaže, i tjerali su me da se tučemo ja i još jedan zatvorenik. To je sadističko iživljavanje bilo“, opisao je zaštićeni svjedok.

 

Naredno ročište zakazano je za 27. septembar 2010. godine.

D.Dž.

This post is also available in: English