Članak

MKSJ/ICTY: Optužnica protiv braniteljice Milana Lukića

24. Septembra 2010.00:00
Tužilaštvo u Haagu je podiglo optužnicu protiv Jelene Rašić, članice tima Odbrane Milana Lukića, zbog nepoštivanja Suda.

This post is also available in: English

 

Jelena Rašić je optužena da je u oktobru 2008. godine osigurala lažnu izjavu svjedoka Zuhdije Tabakovića, te druga dva svjedoka u postupku.

 

“Jelena Rašić se sastala sa Zuhdijom Tabakovićem u Sarajevu i pokazala mu pripremljenu izjavu svjedoka koju će koristiti u slučaju Lukića. Optužena je pitala Tabakovića da li će da potvrdi, potpiše i verifikuje izjavu u zamjenu za 1.000 eura. Ona mu je obećala više novca ukoliko dođe u Haag i svjedoči u skladu sa tom izjavom, a u korist Milana Lukića”, stoji u prvoj tački optužnice.

 

Nepravosnažnom presudom u julu prošle godine Milan Lukić je osuđen na doživotnu, a Sredoje Lukić na dugotrajnu kaznu zatvora od 30 godina, za zločine počinjene nad Bošnjacima iz Višegrada.

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je u martu 2010. godine na tri mjeseca zatvora osudio Zuhdiju Tabakovića zbog nepoštivanja suda. Tabaković, nekadašnji policajac iz Višegrada, priznao je da je za 1.000 eura pristao da lažno svjedoči u korist Milana i Sredoja Lukića.

 

Tužilaštvo u Haagu Rašićevu također tereti da je Tabakoviću ponudila nagradu ukoliko pronađe još muškaraca koji su rođeni u Višegradu da potpišu lažne izjave svjedoka, što je on i prihvatio.

 

U trećoj tački optužnice na teret joj se stavlja da je obezbijedila lažne izjave svjedoka X i Y, koje je pronašao Tabaković, a kojima je ona također platila po 1.000 eura.

 

“Svim ovim djelima, Jelena Rašić se svjesno i dobrovoljno umiješala u Tribunalovo provođenje pravde i počinila krivično djelo nepoštivanje suda”, stoji u optužnici.

M.H.

 

This post is also available in: English