Vijesti


Karadžić: Sumnja u izvještaje 19. Augusta 2010. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja, Radovan Karadžić je osporio svjedočenje Richarda Higgsa u vezi s nekoliko incidenata granatiranja Sarajeva, kazavši da nije provjerio izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, već im je “slijepo vjerovao”.
Karadžić: Izigravanje žrtve 19. Augusta 2010. Članak Odgovarajući na unakrsna pitanja Radovana Karadžića, bivši viši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija u Sarajevu kazao je da su muslimanske vlasti zloupotrebljavale civilne lokacije u ovom gradu, te ispred njih postavljale oružje.
Kličković i ostali: Alibi za trećeoptuženog 18. Augusta 2010. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, dva svjedoka Odbrane trećeoptuženog Jovana Ostojića istakla su da on nije bio u tom gradu početkom augusta 1992. godine, kada je, kako tvrdi Optužba, u školi “Petar Kočić” ubijena grupa muškaraca.
Selimović i ostali: Svakodnevna ispitivanja i maltretiranja 18. Augusta 2010. Članak Na suđenju za zločine u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je od oktobra 1994. do marta 1995. godine skoro svakodnevno ispitivan i fizički maltretiran, te da ga je “najmanje četiri puta” ispitivao prvooptuženi Meh
Karadžić zatražio odgodu suđenja 11. Augusta 2010. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Tribunala u Haagu da odgodi nastavak suđenja za još tri sedmice, kako bi pregledao materijal pronađen u stanu supruge Ratka Mladića.
Podignuta optužnica za genocid u Srebrenici 11. Augusta 2010. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici.
Produžen pritvor Srpku Pustivuku 10. Augusta 2010. Članak Državni sud produžio je pritvor bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti Ilijaš koji se tereti za zločine protiv civila počinjene na području Sarajeva.
Perućac: Pronađeni ostaci žrtava iz Višegrada 10. Augusta 2010. Članak U jezeru Perućac do sada su pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz Višegrada, dok se za ostacima žrtava s Kosova još uvijek traga.
Omarska: Spomenik divljaštvu i otporu 6. Augusta 2010. Članak Nekoliko stotina bivših logoraša iz Prijedora i njihovih porodica okupilo se u Omarskoj kako bi obilježili 6. august, dan kada je prije 18 godina počelo raspuštanje ovog logora.
Kovać: Ugledan građanin 23. Jula 2010. Članak Na obnovljenom suđenju Anti Kovaću pred Sudom BiH, svjedok Odbrane je izjavio da mu nije poznato da je u aprilu 1993. godine optuženi bio komandir Vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane.