Vijesti


Disciplinska tužba tereti Kajmaković za postupanja u predmetima “Sky” 17. Februara 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) pročitao je na pripremnom ročištu tužbu koja suspendovanu Dianu Kajmaković tereti za postupanja u istragama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u postupcima koji su vezani za “Sky” aplikaciju.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Mostaru 17. Februara 2023. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Juri Kordiću i osmorici optuženih za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, te progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine.
Optuženi advokat smatra da se nad njim vrši javni progon 17. Februara 2023. Suđenje Advokat iz Prijedora Dragan Radetić je u završnoj riječi u Osnovnom banjalučkom sudu u Banjaluci, u predmetu u kojem mu se sudi za zloupotrebu povjerenja i prevaru, optužnicu i suđenje protiv njega nazvao javnim progonom, a dokaze fiktivnim.
Odbijena disciplinska tužba protiv Hanušića zbog CMS-a 17. Februara 2023. Vijest Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je kao neosnovanu tužbu protiv predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini Aida Hanušića, potvrdila je njegova braniteljica Tatjanja Tojić za BIRN Bosne i Hercegovine.
Salihović: Optuženom nejasni i sumnjivi dokazi o putovanjima 16. Februara 2023. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je nastavljeno suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist.
Sudiji iz Livna izrečena javna opomena zbog kašnjenja u izradi odluka 16. Februara 2023. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) potvrdila je odluku kojom je Oliveru Badrovu, sudiji Općinskog suda u Livnu, izrečena javna opomena zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.
Uslovna kazna zatvora za Mlađena Božovića zbog nasilničkog ponašanja nad “zviždačem“ 16. Februara 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu osudio je Mlađena Božovića, bivšeg direktora Fonda za povratak u BiH, uslovnom kaznom zatvora od deset mjeseci zbog nasilničkog ponašanja u maju 2015. godine.
Božo Mihajlović: Pitanje otvaranja zapečaćenih vreća sa oduzetim predmetima 15. Februara 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nesavjestan rad u službi suspendovanom tužiocu Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva prisjetila se prvih informacija o nedostatku novca iz kase deponovanih predmeta (KPD) te kako je bila šokirana pričom da je u to uključen upravo optuženi.
Dragan Šojić negirao krivicu za nezakonito pribavljanje koristi 15. Februara 2023. Suđenje Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja.
Novalić i ostali: Od podobnog nabavljača do protraćenog novca 15. Februara 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnim riječima da je dokazalo odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine, istaknuvši da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno.