Vijest

Predlaže se kažnjavanje zatvorom za širenje štetnog stranog uticaja u BiH

27. Februara 2023.16:49
Pred državnim zastupnicima uskoro će se naći prijedlog zakonskih izmjena koje predviđaju zatvorske kazne za omogućavanje stranog uticaja na suverenitet Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Parlament BiH. Foto: BIRN BiH

Klub zastupnika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u petak je u proceduru uputio prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona koji se odnosi na podrivanje suvereniteta BiH kao rezultat stranih malignih uticaja na domaće političke subjekte ili osobe.

Zastupnik i predsjednik kluba DF-a u Predstavničkom domu, Milan Dunović, objašnjava da je prijedlog veoma jednostavan i sastoji se iz dva člana.

“Sublimacija te izmjene je da se predviđa zatvorska kazna za onoga ko svojim političkim ili javnim djelovanjima podriva suverenitet Bosne i Hercegovine. U drugom članu stoji ko političkim ili javnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta BiH na drugu međunarodnu organizaciju ili vladu“, kaže Dunović.

On smatra da su u medijima u posljednjih godinu do dvije sve više zastupljene informacije o štetnom stranom uticaju te da su građani sve više svjesni te pojave.

U ljeto 2022. godine, istraživanje stavova građana koje je proveo Međunarodni republikanski institut (IRI) pokazalo je da se nepovjerenje spram politike Rusije prema BiH povećalo u odnosu na prije dvije godine. Također, nepovjerenje prema Narodnoj Republici Kini također je zabilježilo značajan rast.

Prošle sedmice je delegacija Narodne skupštine Republike Srpske boravila u Rusiji, gdje su otišli poslije zvaničnog poziva Valentine Matvijenko, predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije. Jedan od članova delegacije, predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac, sastao se u Moskvi sa predsjednikom ruskog motokluba “Noćni vukovi” Aleksandrom Zaldostanovim Hirurgom, kojem je zabranjen ulazak u najmanje dvije države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanadu, te Bosnu i Hercegovinu.

“Mi smo svjedoci da to u javnom prostoru postaje čak nešto na što se građani navikavaju jer je toliko česta pojava da neko narušava suverenitet i da neko javno o tome govori. Onog momenta kada neko drugi počne odlučivati o donošenju zakona ili ustava, onda je suverenitet BiH trajno narušen. Imali smo te slučajeve ranije, imali smo i sada – od različitih političkih aktera, a neki su se već sami prepoznali u javnom prostoru”, kaže Dunović.

On dodaje da se ne treba gledati da li neka vlada ili strana organizacija pokušava da se upliće u unutrašnje stvari BiH, nego da li domaći politički faktor to omogućava.

“Strani uticaj, ne samo u BiH nego i u drugim državama, nešto je što je svakodnevnica. Ovdje moramo gledati iz drugog uga – da li politički subjekti i pojedinci u strankama iz BiH na neki način predaju suverenitet u ruke stranih vlada. To što neko pokušava da naruši naš suverenitet je njegova stvar. Do nas je hoćemo li to dozvoliti ili ići korak dalje pa dobrovoljno suverenitet države njima predavati u ruke, pa da odlučuju o stvarima o kojima treba da odlučuju institucije Bosne i Hercegovine”, kaže Dunović i dodaje da će mu biti interesantno vidjeti koje stranke i zastupnici će podržati prijedlog u Parlamentu.

    Irvin Pekmez


    This post is also available in: English