Vijest

Počeo disciplinski postupak protiv sutkinje Ružice Jukić

24. Februara 2023.15:21
Glavna rasprava u disciplinskom postupku koji se vodi protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počela je ulaganjem materijalnih dokaza Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i punomoćnika tužene, a za naredni put je planirano da Jukić bude saslušana.
Ružica Jukić. Foto: BIRN BiH

Punomoćnik tužene, advokat Sanel Nezirić je na početku ročišta rekao da Jukić nije mogla pristupiti ročištu iz zdravstvenih razloga.

Predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Dražen Lugonja kazao je da je planirano njeno saslušanje na glavnoj raspravi, te pitao punomoćnika da li je saglasan da se naredni put tužena sasluša putem Webexa, jer je pripremno ročište u ovom predmetu odgrađano tri puta, a glavna rasprava jednom, konstatovao je Lugonja. Nezirić je rekao kako se generalno ne protivi, ali da se bez saglasnosti tužene ne može izjasniti.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je, nakon što je Komisija odbila prigovor autentičnosti Nezirića na dokaze UDT-a, izvela materijalne dokaze, među kojima je screenshot profila Ružice Krešić-Jukić na Facebooku gdje je komentarisala zahtjev UDT-a za smanjenje plata trojici tužilaca, kada je istakla kako im je poveznica to što su Hrvati.

“To još jednom pokazuje da Ured ne radi dosljedno”, pročitala je Hasanović komentar Jukićeve s Facebooka.

Drugi materijalni dokaz koji je uložen jeste elektronski dopis sa službene e-mail adrese tužene Jukić prema portalu The Bosnia Times, u kojem je navodi: “Borila sam se protiv korupcije, ali su oni uspjeli pomoću tužilaca, sudija i članova VSTV-a okrenuti sve protiv mene.”

“Meni bude muka kada vidim koje gluposti procesuiraju, a ne bave se visokom korupcijom”, navela je Jukić u e-mailu.

Jukić u tom dopisu, kako je pročitala Hasanović, navodi imena Dalide Burzić i Tomislava Ljubića, bivše glavne tužiteljice u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu i glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, za koje kaže da “mogu vas poslati u pritvor bez ikakvih dokaza”.

U toj korespondenciji Jukić spominje i tužioca Sanina Bogunića, člana VSTV-a i Prvostepene disciplinske komisije u ovome predmetu, na način kako je došao u Tužilaštvo Kantona Sarajevo i kako je glasao za smjenu Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Pored ovih, kao materijalni dokaz je uložen elektronski dopis sa e-mail adrese koja nosi ime Ružice Jukić uz broj 1963, u kojem se navodi kako je do nje došla informacija da će “Tomislav Ljubić srediti da ne prođe na mjesto glavnog tužioca”.

Nezirić je uložio prigovor na izvođenje dokaza, ističući kako nije utvrđeno koji e-mailovi su nesporni, a koji sporni, te ko je kome upućivao e-mailove. Prema njegovim riječima, u e-mailovima nema ništa sporno, jer je Jukić “ukazivala činjenično na probleme u pravosuđu”.

Nezirić je uložio 31 materijalni dokaz, od kojih se najveći broj odnosio na medijske istupe nosilaca pravosudnih funkcija. Među njima je i odgovor Ružice Jukić putem Facebooka na svjedočenje glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević pred Privremenom istražnom komisijom Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnom sistemu, kada je govorila o pritiscima, zatim otvoreno pismo Udruženja sudija Bosne i Hercegovine u kojem su pisali o miješanju u izbor članova VSTV-a, izjava za medije tužioca Tomislava Ljubića, koji je rekao da “dvije trećine tužilaca treba pomesti”.

Uložena je izjava za medije sudije Suda BiH Branka Perića kada je kazao, kako je pročitano: “U Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH”, te više medijskih nastupa sudije Perića na televizijama, gdje je kritizirao stanje u pravosuđu i nosioce pravosudnih funkcija, među kojima i članove VSTV-a. Nezirić je rekao kako na ovaj način želi dokazati apsurdnost disciplinske tužbe.

“Takvi istupi ne mogu narušiti ugled, nego popraviti stanje u pravosuđu”, istakao je Nezirić. On je podsjetio kako su i drugi nosioci pravosudnih funkcija istupali javno a nisu disciplinski sankcionisani. Nezirić je u materijalne dokaze uložio akt VSTV-a od 5. decembra prošle godine u kojem su sadržane Smjernice za nosioce pravosudne funkcije prilikom istupanja u javnosti, rekavši kako “nemate zabranu da se kritikuje javno”.

Sanela Gorušanović-Butigan, članica Prvostepene discplinske komisije, kazala je da tuženoj žele dati mogućnost da dâ izjavu, te pozvala njenog punomoćnika da blagovremeno obavijesti Komisiju hoće li pristupiti, kako bi se osiguralo njeno saslušanje putem Webexa.

Nastavak postupka je zakazan za 24. mart.

Jasmin Begić