Vijesti


Krajem septembra glavna rasprava po tužbi Emira Mešića 23. Februara 2023. Suđenje Nakon što je Sud BiH spojio dva predmeta Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, koji se vode protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), saslušanje njegovih svjedoka, Mešića i izlaganje završnih riječi zakazano je za 20. i 21. septembar.
Novalić i ostali: Nepoznavanje propisa ili svjesne zloupotrebe Tužilaštva 22. Februara 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fadila Novalića je u završnoj riječi istakla da je optuženi činio sve da suzbije posljedice pandemije, a da je Tužilaštvo pokazalo nepoznavanje funkcionisanja institucija.
Blekić i ostali: Bez saglasnosti o načinu izvođenja materijalnih dokaza 22. Februara 2023. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo više osoba za organizovanje grupe koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, Odbrane su osporile nekoliko materijalnih dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo iako je ranije postignuta saglasnost da se radi o nespornim dokazima.
Jelečević: Nenamjenski utrošak sredstava 21. Februara 2023. Suđenje U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su izjavili da sredstva koja su dodijeljena Savezu invalida Federacije nisu bila utrošena namjenski.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Đorđu Ristaniću 21. Februara 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Đorđu Ristaniću, koji je oslobođen optužbi da je od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata na području Brčkog.
Ćerimagić: Zapošljavanja bez objave javnog konkursa 20. Februara 2023. Suđenje Na suđenju Jasminu Ćerimagiću, bivšem direktoru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavili su da je optuženi zaposlio svog sina bez prethodne objave javnog konkursa, što je uobičajena praksa u ovoj ustanovi prilikom zapošljavanja.
Zeljković i ostali: Tužilaštvo u dokaze ulaže kopije, Odbrana prigovara 20. Februara 2023. Suđenje Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalima optuženima za brojne zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, prekinuto je u Okružnom sudu u Banjoj Luci, dok Vijeće ne donese odluku o prigovorima Odbrana na zakonitost dokaza.
Odbijanje tužbe ili izricanje disciplinske sankcije Gordani Tadić 20. Februara 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je da se bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić proglasi odgovornom i da joj se izrekne disciplinska sankcija zbog objave na društvenoj mreži Facebook, dok je njen pravni zastupnik predložio da se tužba odbije u cijelosti.
Optuženi negirali da su nanijeli pola miliona štete preduzeću “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” 20. Februara 2023. Suđenje Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević izjasnili su se da nisu krivi po optužnici Državnog tužilaštva koja ih tereti da su, iskorištavanjem službenog položaja, nanijeli štetu kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” iz Banje Luke za skoro pola miliona konvertibilnih maraka.
Čaušević: Nekretnine kupovali članovi porodice optuženog 17. Februara 2023. Suđenje Na obnovljenom suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca, vještakinja Odbrane je dodatno pojasnila nalaz i mišljenje.