Suđenje

Zeljković i ostali: Medicinska oprema bila hitno potrebna

27. Februara 2023.17:13
Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme nastavljeno je primjedbama Odbrane, koja tvrdi da su dokazi u ovom predmetu uzeti na nezakonit način.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Tužilac Sanja Tadić Vlaisavljević rekla je da je Odbrani dostavila sve dokaze te da se u javnosti stekao pogrešan dojam da Tužilaštvo ne posjeduje originalnu dokumentaciju o spornim nabavkama.

Ona je Sudu predočila da su brojne kopije koje su izuzete tokom pretresa Instituta istovjetne originalima koji su izuzeti u pretresu drugih preduzeća, posebno preduzeća “Procontrol”.

Jadranka Ivanović, braniteljica optuženog Zeljkovića, kazala je da je nepoznato porijeklo e-mail komunikacije koja se nalazi među dokaznim materijalom i na koji način je pribavljena.

Isto tako, ona je tražila da Sud od Tužilaštva pribavi prijavu o izvršenom krivičnom djelu, za koju kaže da ne može biti dokaz prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, jer je podnesena prije nego što je pokrenuta istraga.

Dragan Tolimir, koji brani Slavka Bojića, naveo je da Tužilaštvo pokušava na vještački način da napravi veliki broj dokaza.

“Optužnica je kontaminirana svim nezakonitim dokazima. Na kraju će se ovaj broj dokaza smanjiti na polovinu ili čak trećinu”, rekao je Tolimir.

Sudsko vijeće je ipak odlučilo da su ti prigovori neosnovani, te dokaze uvrstilo u sudski spis.

Na današnjem ročištu napokon je počelo i unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva Dragana Obradovića, koji je kazao da je medicinska oprema koju je Institut nabavljao bila hitno potrebna.

“Mi smo tada nabavljali maske od nekoliko dobavljača i manju količinu po cijeni od 10-12 KM komad. Od preduzeća ‘Procontrol’ smo dobili cijenu od 9,60, koja je bila prihvatljiva”, rekao je Obradović, koji je u to vrijeme bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu.

Kako je kazao, te maske su bile potrebne COVID odjeljenjima i zdravstvenim radnicima u svim ustanovama u RS-u.

Kako je rekao, nije znao da je imenovan za predsjednika Komisije za nabavke, a zapisnik o provedenom postupku mu je donesen tek 28. marta 2020, kada je proces nabavki maski već bio završen, te da mu je spis donesen da ga on samo potpiše.

Prije nabavke od firme “Procontrol”, kako je naveo svjedok, bilo je više pokušaja da se nabave maske i medicinska zaštitna odijela od drugih firmi.

“Bila je ponuda firme ‘Aquamed’ za nabavku 30.000 odijela iz Turske po cijeni od 70 KM po komadu. Mi smo uplatili avansno novac, oko 2,8 miliona KM, ali je novac vraćen i ugovor nije realizovan jer je Turska zabranila izvoz”, izjavio je Obradović.

On je svjedočio i na okolnosti pretresa računara i ispisa e-mail komunikacija u prostorijama Instituta. Kako je kazao, inspektori MUP-a RS-a su više puta pretresali njegov računar, a s obzirom da on jednom prilikom nije bio prisutan na poslu, telefonskim putem im je izdiktirao šifru na računaru.

Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja i primanje mita. Bojić i Sani Crljić optuženi su za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dragan Dubravac za djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, a Saša Marković za davanje mita.

Suđenje Zeljkoviću se nastavlja 13. marta, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Obradovića.

Đorđe Vujatović