Suđenje

Patković i Šehović: Kupovina “Tiguana” bez saglasnosti Upravnog odbora

23. Februara 2023.17:09
Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su na suđenju za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije naveli kako je automobil “Volkswagen Tiguan” kupljen bez odluke Upravnog odbora i resornog ministarstva.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Nermina Šabeta, stručna saradnica za informaciono-dokumentacione poslove, kazala je da u Fondaciji radi od 2002. godine, kada je i osnovana.

Ona je objasnila da Upravni odbor Fondacije upravlja imovinom, a da je Statutom određeno da ga čini osam članova boračkih organizacija.

Od 2015. do 2018. godine predsjednik Upravnog odbora bio je Šerif Patković, navela je svjedokinja pojašnjavajući kako je ona pratila sjednice Odbora jer je bila zapisničarka, te da se o nabavci automobila govorilo 2016. godine.

“Prvi put se putnički automobil pominjao na 11. sjednici održanoj 15. juna 2016. godine. (…) Na toj sjednici je predsjednik Upravnog odbora rekao da su se stekli uslovi za poboljšanje rada i mi smo shvatili da će se u budućnosti steći uslovi za kupovinu”, kazala je Šabeta navodeći kako se u zaključku zapisnika ne spominje kupovina automobila.

Suada Halilagić, braniteljica Patkovića, prilikom unakrsnog ispitivanja je svjedokinji prezentirala zapisnik u čijem zaključku se navodi da je “predsjednik Patković upoznao članove da u tekućoj godini treba planirati poboljšanje uslova, nabavku automobila i poboljšanje uslova”.

Šabeta je rekla kako to nije zaključak.

Za kupovinu automobila Tiguan svjedokinja je navela da je saznala 1. jula 2016. godine, kada je “UniCredit banka” odbila dati lizing za kupovinu automobila.

“Seni [Šehoviću] i Šerifu [Patkoviću] sam iznijela mišljenje da ne možemo kupiti automobil dok se to ne stavi u finansijski plan i dok ne prođe procedura”, posvjedočila je Šabeta, pojasnivši kako se svi troškovi stavljaju u finansijski plan koji ide na Upravni odbor, a potom resornom ministarstvu i Vladi Federacije.

“Ja sam sačinila službenu zabilješku i protokolisala je. U njoj stoji da sam shvatila da će kupiti automobil, a da je to mimo procedure”, kazala je ona, dodavši da je poslije toga otišla na godišnji odmor, nakon čega saznaje da je automobil vrijednosti oko 90.000 KM (konvertibilnih maraka) kupljen.

Rekla je da je uplaćena akontacija od oko 20.000 maraka, te da je plaćanje vršio direktor Šehović, bez da su se rate unosile u finansijske izvještaje 2016. i 2017. godine.

Kada se u “Dnevnom avazu” pojavio članak o automobilu Tiguan koji je u vlasništvu Fondacije u Zenici, sazvane su sjednice Upravnog odbora, a potom formirana i komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja. Ta komisija je, kako je svjedokinja ispričala, ustanovila da je automobil Tiguan isplaćen u decembru 2017. godine, te da za njega ne postoji nijedan putni nalog.

Nakon što je Šehović smijenjen s mjesta direktora, u njegovoj kancelariji pronađene su plaćene kazne na ime Šerifa Patkovića.

Na pitanje Odbrane da li je Patković bio upisan kao vlasnik Tiguana, Šabeta je odgovorila da nije, ali da ga je on vozio.

Patković i Šehović se terete da su – kao odgovorne osobe u Fondaciji od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila, koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Nakon što je svjedokinja potvrdila da se prije suđenja sastala s tužiocem Feđom Fejzićem, Odbrana je navela kako njima nije dostavljena informacija o pripremi svjedoka. Tužilac je na ovo prigovorio navodeći kako ne postoji obaveza dostavljanja zapisnika.

Na pitanje optuženog Patkovića da li je u Fondaciji planirana nabavka automobila, svjedokinja je navela da jeste za automobil do 30.000 maraka, kada je kupljen Citroen, a da Tiguan ne priliči Fondaciji jer je skup.

Bahrija Kituša, članica Upravnog odbora Fondacije, kazala je kako je iz novina saznala za nabavku Tiguana, nakon čega je direktora i predsjednika Upravnog odbora pitala šta su uradili.

“Nisu ni drugi članovi znali”, navela je svjedokinja, pojasnivši da je donesena odluka da se predaju ključevi i automobil ostavi u garaži, nakon čega se i prodao.

Nikita Tomić, član Upravnog odbora, rekao je da mu je poznata odluka o nabavci automobila do 30.000 maraka, kada je nabavljen Citroen Berlingo, dodavši da je za tu nabavku postojala odluka Upravnog odbora i da je to bilo predviđeno finansijskim planom.

On je, također, naveo da je Tiguan vidio u “Dnevnom avazu”, nakon čega je, kako je kazao, zvao da pita o čemu se radi.

Tomić je rekao da nije znao niti je bio bio upoznat u vezi s nabavkom ovog automobila.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart 2023. godine.

*ovaj tekst je izmjenjen jer je u naslovu došlo do tipkarske greške, pa je umjesto Šehović ranije stajalo Šehić

Nermina Kuloglija-Zolj