Suđenje

Cikotić: Povećavanje količina traženog, a smanjenje starijeg oružja

28. Februara 2023.13:14
Na suđenju bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva ukazao je na štetnosti i nepravilnosti izmjena ugovora o prodaji oružja.
Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Vještak Berko Zečević kazao je da je analizirao 11.000 stranica materijala u vezi sa ugovorima o prodaji naoružanja firmi “Scout”, koji datiraju iz 2003. i 2004. godine. On je naveo da je osnovni ugovor između “Scouta” i institucija u Republici Srpskoj bio neprofesionalan, jer dio predmeta prodaje nije bio potpuno definisan.

Zečević je rekao da isporuke nisu do kraja realizovane i da u međuvremenu dolazi do transformacija u sektoru odbrane, a da je tek 2009. i 2010. utvrđeno šta se nalazi na raspolaganju i da se prave aneksi na ugovore.

“Sad se mijenja količina i nomenklatura… Cijena ugovora se mijenja”, kazao je Zečević.

Prema njegovim riječima, prilikom izrade aneksa ugovora, sedam do osam godina poslije, izvršene su izmjene, a nije se utvrdilo šta je preostala količina u odnosu na ono što je isporučeno 2004. i 2005. godine.

Vještak je izlaganje svoje analize, koju je radio dvije godine, počeo sa izmjenama ugovora sklopljenog 29. jula 2004. i vrijednog oko 1,3 miliona dolara. Napomenuo je da je prodaja bila planirana po principu “vidjeli ste, kupili ste”, što znači da se nisu mogle ulagati naknadne reklamacije.

On je rekao da je firma “Scout” inicirala izmjene, koje je podnijela pomoćniku ministra odbrane BiH za logistiku, a koje je on dostavio ministru i zamjenicima. Aneksom tri, kako je naveo, izvršena je izmjena količine oružja.

“Smanjene su količine starije generacije… Povećane su količine modernog oružja za koje postoji potražnja na tržištu”, kazao je Zečević, dodavši da je namjera BiH bila da se riješi neželjenih zaliha.

On je utvrdio da je time vrijednost ugovora smanjena za oko 308.000 dolara u odnosu na prvobitni ugovor iako je aneksom striktno bilo navedeno da se cijena ne mijenja.

“To je šteta za Ministarstvo odbrane, jer je osnovni cilj bilo smanjenje zaliha, a ne perspektivnog oružja”, istakao je Zečević.

Dodao je da su se nerješavanjem starog naoružanja produžili i troškovi njihovog skladištenja.

Vještak je rekao da je s dolaskom novog ministra 2012. napravljena rekapitulacija preostalih obaveza. Prema njegovim riječima, jedna od tabela je “frizirana”. Zečević je napomenuo da je Sud BiH donio odluku po kojoj Ministarstvo odbrane treba izmiriti obaveze prema “Scoutu” ili platiti 20 miliona.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Vještak će iznošenje nalaza nastaviti 21. marta.

Marija Taušan