Vijest

Ustavni sud BiH van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

2. Marta 2023.15:08
Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno je van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, nakon što je na plenarnoj sjednici usvojen zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i drugih za ocjenu ustavnosti i donošenje privremene mjere.


Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, istakla je da je odluka donesena bez pritisaka. Foto: BIRN BiH

Sud se odlučio za privremenu mjeru stavljanja van snage Zakona o nepokretnoj imovini RS-a iz više razloga, a sa aspekta pravne sigurnosti i eventualno štetnih posljedica koje mogu nastati početkom primjene ovog zakona, kazala je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ona je rekla da je odluka donesena većinom od šest glasova. Izjavu o neslaganju je dao potpredsjednik Suda Zlatko M. Knežević, o čemu je obavijestio Ustavni sud.

“Ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ona će se objaviti u Službenom glasniku BiH i službenim glasilima entiteta. Dakle, ovo nije konačna odluka, ovo je odluka o privremenoj mjeri do donošenja konačne odluke u ovom predmetu”, objasnila je Galić.

Ona je kazala da je odluka donesena bez ikakvih pritisaka, te negirala da je Ured visokog predstavnika (OHR) kontaktirao Sud.

“Sada se treba zahtjev dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imaju rokovi kada će trebati da dostave odgovor. Na plenarnoj sjednici 23. i 24. marta se neće stići razmatrati o ovom predmetu u meritumu”, objasnila je Galić.

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine podsjetila je tokom konferencije za medije da je Bećirović 22. februara podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske i zahtjev za donošenje privremene mjere. Kako je pojasnila, 28. februara, kada je Zakon stupio na snagu, Bećirović je podneskom obavijestio Ustavni sud da ostaje kod svojih zahtjeva, a tog dana su još tri podnosioca podnijela isti zahtjev.

Ona je navela da je 11 delegata Predstavničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH također podnijelo zahtjeve za ocjenu ustavnosti i donošenje privremene mjere.

Na pitanje novinara zašto se u nekim predmetima, poput zahtjeva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, čeka dva mjeseca, dok se na donošenje privremene mjere u drugim reaguje u roku od dva dana, Galić je rekla da “nije bilo uvjeta da se odlučuje o konačnoj odluci, kao i da je rasprava u ovom predmetu počela i da se nastavlja, ali da se radi o složenim pitanjima”.

Galić je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala da, ako nadležni subjekti ne postupe po odluci Ustavnog suda u određenom roku, Ustavni sud donosi rješenje o neizvršenju i dostavlja ga Tužilaštvu.

“Ako se bude postupalo u suprotnosti sa odlukom o privremenoj mjeri, ako se počnu provoditi neke radnje jer je Zakon stavljen van snage do donošenja konačne odluke, mi ne trebamo obavještavati Tužiteljstvo, Tužiteljstvo po službenoj dužnosti treba pratiti jer će biti upoznato s odlukom o privremenoj mjeri”, rekla je Galić.

Ona se pozvala na raniju odluku Ustavnog suda prema kojoj je reguliranje pitanja imovine, do donošenja zakona o imovini na nivou države, u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

“Dok Bosna i Hercegovina ne donese državni zakon, ne bi se smjele vršiti nikakve statusne promjene imovine”, zaključila je Galić.

Jasmin Begić