Suđenje

Delimustafić i ostali: Ponovo odgođen početak suđenja

28. Februara 2023.14:16
Kantonalni sud u Sarajevu ponovno je odgodio početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala, a zbog nedolaska optužene Samire Skorupan i njenog branioca.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

“Sud je obavješten da Skorupan Sabina i njen branilac Fuad Čolpa nisu pristupili. (…) Neposredno prije pretresa advokat Čolpa je dostavio za Skorupan, kao opravdanje, jedan običan laboratorijski nalaz”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović.

Todorović je dodao da Sud ne prihvata ovaj dokaz jer nije navedeno da li je Skorupan sposobna ili ne prisustvovati ročištu.

Prema njegovim riječima, dostavit će se dopis Čolpi, uz izjašnjenje za današnji nedolazak.

U ovom predmetu optužnica je podignuta u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan već nekoliko puta zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću ovom optužnicom na teret se stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Uz Delimustafića, optužnicom su obuhvaćeni i Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica. 

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Novi termin suđenja zakazan je za 14. mart.

Emina Dizdarević