Suđenje

Narcis Džumhur i ostali: Novi članovi Sudskog vijeća

28. Februara 2023.16:15
Na obnovljenom suđenju bivšem direktoru “Željeznica Federacije” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanja štetnih ugovora, rečeno je da je došlo do izmjene predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Zgrada Kantonalnog suda. Foto: BIRN BiH

Mirza Đozo, predsjedavajući Sudskog vijeća, konstatovao je da je došlo do izmjene predsjedavajućeg, ali i članova Sudskog vijeća u ovom predmetu, nakon čega je dogovorena daljnja dinamika suđenja.

On je podsjetio da je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbe Tužilaštva i Odbrana te ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2020. godine.

Ovom presudom Narcis Džumhur, Sejo Ramić i Nasir Silajdžić osuđeni su na po godinu zatvora, Svetlana Mujkanović i Zufer Vlajčić na uslovne kazne, a Smajo Salketić i Ninoslav Lučić su oslobođeni.

Odbrana petooptužene Mujkanović je iznijela stav da je zbog izmjene Vijeća potrebno da postupak krene iznova, nakon čega je tužiteljica Nevena Cvrtak pročitala izmijenjenu optužnicu, a koja je na ročištu u maju 2022. konstatovana kao pročitana.

Optužena Mujkanović je navela da je i prošli put, kada je upitana o izmijenjenoj optužnici, rekla da ne razumije šta joj se stavlja na teret, da ostaje pri istom stavu te da ne može biti saglasna s kvalifikacijom krivičnog djela.

Odbrana Džumhura je kazala da su dokazi Tužilaštva u suprotnosti s navodima potvrđene i izmijenjene optužnice.

Izet Laličić, branilac optužene Mujkanović, rekao je kako smatra da su i potvrđena i izmijenjena optužnica nezakonite i neosnovane te da dokazi ne potkrepljuju navode iz optužnice.

Stranke su se ponovo, kao i ranije, saglasile da se preuzmu dokazi iz ranijeg postupka, sa izuzetkom određenih prijedloga Odbrana.

Sa Džumhurom, Ramićem, Salketićem, Lučićem, Mujkanović, Vlajčićem i Silajdžićem optuženo je i pravno lice “TŽV Gredelj”.

Na teret im je stavljeno da su od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu Javnog preduzeća “Željeznice Federacije”, pri čemu su oštetili ovo preduzeće za više od 4,5 miliona maraka.

Presudom iz decembra 2020., firma “TŽV Gredelj” bila je kažnjena sa 2,5 miliona maraka, a od Silajdžića je oduzeta protivpravno stečena imovinska korist.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. mart.

Aida Trepanić