Vijesti


Memić i ostali: Velike i sporne razlike 18. Aprila 2011. Članak Drugog dana svjedočenja, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ustvrdio je da su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić učestvovali u strijeljanju više osoba u Trusini (općina Konjic) u aprilu 1993. godine.
Adamović i Lukić: Isključena javnost 18. Aprila 2011. Članak Na suđenju Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, iskaz je dao zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, ali bez prisustva javnosti.
Lokalno pravosuđe: Godišnjica stradanja civila u Zenici 18. Aprila 2011. Članak U utorak, 19. aprila, obilježava se 18. godišnjica stradanja civila u Zenici, kada je granatom ubijeno 17, a ranjeno oko 70 civila. Za ovo stradanje još niko nije procesuiran pred pravosudnim institucijama.
Pelemiš i Perić: Telegram za egzekuciju 15. Aprila 2011. Članak Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je sredinom jula 1995. godine dobio telegram u kojem je navedeno da on treba “izdvojiti vod vojnika za egzekuciju zarobljenika” koji su bi
Dolić: Zatražena osuđujuća presuda 14. Aprila 2011. Članak Državno tužilaštvo iznijelo je završnu riječ na suđenju Darku Doliću i zatražilo od Sudskog vijeća da ga proglasi krivim za zločine počinjene 1993. godine na području općine Prozor.
Jević i ostali: Odbrane pozivaju 18 svjedoka 14. Aprila 2011. Članak Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, a njihove Odbrane najavile su saslušanje 18 svjedoka i šest vještaka.
Dronjak: Najkobniji četvrtak 14. Aprila 2011. Članak Bivši zatvorenik “logora Kamenica” kraj Drvara kao svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se čestih premlaćivanja u tom objektu, te lažnih obećanja “upravnika Ratka Dronjka” da će maltretiranja prestati.
Korićanske stijene: Sudjelovanje u ubistvima 14. Aprila 2011. Članak Ljubiša Ćetić, koji je osuđen zbog strijeljanja civila na Korićanskim stijenama, kao svjedok Odbrane kazao je da je i optuženi Saša Zečević učestvovao u ubistvima.
Adamović i Lukić: Optuženi čekao zadatke 13. Aprila 2011. Članak Vještak za vojna pitanja na suđenju za zločin počinjen u Ključu, izjavio je da optuženi Boško Lukić, kao komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Ključ, nije imao konkretne zadatke.
Vranješ i ostali: Počelo suđenje za zločin u Kotor-Varoši 13. Aprila 2011. Članak Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH, započelo je suđenje Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, optuženima za zločin počinjen nad civilima 1992. godine u Kotor-Varoši.